Slovenija
20 ogledov

Šolnin ni, študija tudi ni

slovenija 01.10.13, zacetek studijskega leta, bruci, studij, studenti, Univerza, Anže Petkovšek
Magisteriji. Ker fakultete nimajo denarja, veliko programov ne izvajajo.

"Ker sredstev ni dovolj, fakulteta ne razpisuje vseh akreditiranih študijskih programov," priznavajo na biotehniški fakulteti (BF). Podobne težave pri izvajanju druge bolonjske stopnje imajo tudi preostale fakultete. Opozarjajo, da so izčrpali zaloge.

Plača le za velike skupine

Ker na ljubljanski BF ne vedo, koliko denarja bo na voljo prihodnje leto, pravijo, da bodo "izvedbo študijskih programov prilagodili višini prejetih finančnih sredstev". Na ljubljanski fakulteti za strojništvo (FS) poudarjajo, da le 48 odstotkov prihodkov predstavlja pedagoška, 38 odstotkov raziskovalna, 14 pa tržna dejavnost. Program druge stopnje jih stane dober milijon evrov, za izvedbo jim manjka 345 tisoč evrov sredstev za pedagoško dejavnost, ki jih črpajo iz drugih virov.

"Če bi hoteli izvajati študijski program, kot je bil načrtovan (poudarek na majhnih skupinah in raziskovalnem delu), bi potrebovali še 15 odstotkov več sredstev," poudarja dekan FS Branko Širok. Tako ne izvajajo smeri, ki imajo manj kot 15 študentov. V višjih letnikih je delo učiteljem v skupinah z manj kot 15 študenti proporcionalno plačano glede na njihovo število, pri čemer skupine, manjše od sedem slušateljev, niso plačane. Širok zatrjuje, da še zagotavljajo kakovosten študij, zato s financiranjem študentov niso obremenjevali: "Če pa se bodo proračunska sredstva še naprej krčila, bomo z njimi razpravljali o izvajanju študija z vidika zagotavljanja vrhunske kakovosti."

Vedo za težave fakultet

"S težavami pri financiranju visokega šolstva smo na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, seveda seznanjeni." Zaveza, da univerze drugo bolonjsko stopnjo izvajajo brez šolnin, po njihovih besedah ostaja, koliko denarja bodo temu namenili, pa niso odgovorili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.