Slovenija
1 ogledov

Šolnin zaenkrat ne bo

Filozofska fakulteta Saša Despot
Na Fakulteti za družbene vede (FDV) so v okviru protestnega tedna Svobodne univerze na javni tribuni govorili o študentski problematiki. Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je zagotovil, da šolnin zaenkrat ne bo in da bo poskrbel, da bo visoko šolstvo letos dobilo denar.

Že na začetku javne tribune so spregovorili o reformi bolonjskega procesa. Študijski programi so posodobljeni in to je za ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala velik plus. Pojasnil je, da je bilo z dosedanjim načinom financiranja po uredbi denarja ponavadi za temeljni steber, nikoli pa ga ni bilo za razvojni steber.

Zato je treba po ministrovih besedah doseči dolgoročno financiranje visokega šolstva, ki ga je treba zakonsko urediti, kar je odločilo tudi ustavno sodišče. "Če bi dosegli večjo stabilnost financiranja, bi fakultete tudi lažje načrtovale svoje študijske programe, " je poudaril minister.

Bučar: Problem so finančna sredstva

Po mnenju dekana Bojana Bučarja pa ne gre za to, da niso posodobljeni deli učnega programa, ampak za strukturo in za to, kaj se zahteva pri posameznem programu na prvi, drugi in tretji stopnji, kar bolonja po svoji definiciji zahteva, da bi se spremenilo. Temeljni problem, ki ga vidi Bučar, so finančna sredstva, ki bi bila potrebna za reformo. V tej krizni situaciji pa si težko predstavlja, kako bi do denarja prišli.

Zdi se mu, da je ljubljanska univerza v zelo težkem položaju. Na fakulteti bodo brez dodatnega denarja težko ohranili sedanjo kakovost študija, je opozoril Bučar in dodal, da fakulteta za svoje delovanje na leto rabi 750.000 evrov.

V nadaljevanju sta se sogovornika dotaknila tudi javnega in zasebnega visokega šolstva. Za ministra Pikala je zasebno visoko šolstvo svobodna podjetniška pobuda, sporen je le način financiranja, sicer je velik zagovornik javne univerze. Dekan sicer ni prepričan, da gre ravno za svobodno podjetništvo, moti ga predvsem to, da država financira zasebne visokošolske zavode.

V razpravi je študente predvsem zanimalo, ali bodo uvedene šolnine. Minister je odgovoril, da "zaenkrat to ni na mizi", tudi dekan FDV je osebno proti šolninam, kot je tudi proti "kakršnemu koli omejevanju vpisov".

Študenti so prav tako izrazili bojazen glede izvedbe druge bolonjske stopnje oz. podiplomskega študija. Pikalo jim je obljubil, da bo kot minister uresničil sklep DZ, ki je z dopolnilom decembra 2012 visokemu šolstvu dodatno namenil 16 milijonov evrov. To se bo zgodilo v tem študijskem letu, je dejal.

Eno od vprašanj je bilo tudi, ali bo kaj dodatnega denarja tudi za znanost in kaj bo s kompetenčnimi centri odličnosti. Letos imamo dvojno generacijo mladih raziskovalcev in "iščejo orodja, da bi vsaj en del teh ljudi zadržali doma" , je pojasnil minister.

Študenti so s tribune odšli zadovoljni vsaj glede šolnin in študija, ki bo še naprej javen, šolnin pa zaenkrat ne bo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.