Slovenija
23 ogledov

Šolnine letijo v nebo

Čeprav je ministrstvo obljubljalo, da bo brezplačen tudi bolonjski magisterij, n Žurnal24 main
Doktorat. Letnik na FF lani 1.350, letos 2.700, prihodnje leto 3.500 evrov.

Filozofska fakulteta (FF) in fakulteta za družbene vede (FDV) sta dvignili šolnine za doktorski študij. Študenti bodo morali v treh letih študija namesto 8.100 plačati 10.500 evrov. Študentsko gibanje Mi smo univerza (MSU) je že pripravilo protestno peticijo, danes ob 16. uri pa se bodo na FDV zbrali na plenumu.

“To je katastrofa,” pravi ena izmed doktorskih študentk. Prvi šok so sicer študenti doživeli že na začetku tega študijskega leta. Pričakovali so, da bo študij kot vrsto let sofinanciran, kar se ni zgodilo. Ministrstvo za visoko šolstvo je ponudilo rešitev v sili – triletno inovativno shemo sofinanciranja, kaj bo po treh letih, pa še ne vedo.

Hiperinflacija šolnin
Filozofska fakulteta. Študij je še pred enim letom skupaj s sofinanciranjem študenta stal 1.350 evrov na letnik, letos 2.700, prihodnje leto pa bo že 3.500 evrov. Pravna fakulteta. Za prvi letnik študenti plačajo 3.500, za drugi in tretji pa po 2.000 evrov. Prihodnje leto načrtujejo dvig cen. Ekonomska fakulteta. En letnik stane 4.190 evrov.

Kdo si to lahko privošči?!
S FF so sporočili, da “v resnici ne gre za dvig šolnin, temveč za realno oceno vrednosti dela”. Doktorska študentka družboslovja pa pove, da je za več tisoč evrov šolnine dobila le nekaj skupinskih predavanj in individualnih konzultacij.

Na FDV pravijo, da si študenti lahko najdejo štipendije. Študenti odgovarjajo: “Z zakonom o štipendijah se te na doktorski stopnji ukinjajo, do tistih iz inovativne sheme bo težko priti.” V tem vidijo elitizacijo študija, ki si ga bodo po njihovem mnenju lahko privoščili le bogati, zato proti podražitvi zbirajo podpise.

Novi cenik bo začel veljati prihodnje leto, stari študenti pa bodo lahko doštudirali po obstoječih cenah. Kljub pozivom MSU, naj ne dvignejo šolnin, na FF in FDV pravijo, da je novi cenik že sprejet.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.