Slovenija
35 ogledov

Šolske torbe grejo v kot

Šolarji in dijaki bodo danes dobili spričevala, maturanti in devetošolci so že n Žurnal24 main
Konec šolskega leta. Povpraševanje po cenejšem varstvu otrok narašča.

Osnovnošolci, z izjemo devetošolcev, in dijaki, z izjemo maturantov, bodo danes zadnjič sedli v šolske klopi in dobili spričevala.

Srednje šole bodo medtem objavile podatke o rezultatih izbirnega postopka 2. kroga vpisa na šole z omejitvijo vpisa.

Pohvalite tudi slabše

Učni uspeh. "Pozornost ali nagrada ob koncu šolskega leta naj bo simbolična," svetuje Metka Primčič, šolska prihologinja.

"Otroku pripravite druženje s prijatelji, družinski izlet ali najljubšo hrano, sladico. Ob koncu šolskega leta ne podarjajte igrač ali denarja. Nikakor pa otroka ne pozabite pohvaliti in opogumiti, četudi ni dosegel šolskega uspeha, kakršnega bi si kot starši želeli. Zadnji dan šole naj bo sproščen, časa za grajo bo še dovolj."

Prijave na malico
Starši osnovnošolcev in srednješolcev imajo do konca meseca še čas, da oddajo prijavo za subvencionirano malico v osnovnih šolah ali kosilo v srednjih šolah. Subvencionirane malice so novost osnovnih šolah.

Za osnovnošolsko malico, ki stane 80 centov, splošna subvencija znaša 50 centov. Za malico, ki v srednji šoli stane 2 evra in 42 centov, splošna subvencija znaša 1,6 evra.

Do splošne subvencije so upravičeni vsi dijaki in učenci, socialno šibkejši pa lahko zaprosijo še za dodatno subvencijo. Prošnjo za subvencijo sicer lahko starši oddajo tudi med letom.

Varstvo za mlajše
"Zanimanje za dnevno varstvo je letos večje kot kadarkoli prej. Vsa mesta so zasedena," je povedala Metka Barlič iz Zveze prijateljev mladine Ljubljana.

Deveturno varstvo, ki je organizirano na štirih šolah, je bistveno cenejše kot pri komercialnih ponudnikih, kjer tedensko varstvo stane od sto evrov naprej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.