Slovenija
98 ogledov

Šolski avtobus izločili iz prometa

Šolski avtobus PPP Novo mesto
Otroci OŠ Dolenjske Toplice so bili namenjeni na izlet na bližnjo Mirno Goro, ko so njihov avtobus zaustavili policisti in odredili izredni tehnični pregled. Bil je neizpraven. Ne pa tudi nevaren, je prepričana ravnateljica šole. Primer še ni zaključen.

Poročali smo že, da so policisti pri Kočevskih Poljanah iz prometa izločili avtobus, ki je prevažal šolske otroke, in zanj odredili izredni tehnični pregled. "Ugotovili so, da avtobus nima izpravnega krmilnega mehanizma in delov na podvozju. Vozilo je bilo v slabem stanju, prerjavena je bila karoserija in podvozje. Luči niso bile tehnično brezhibne, pomanjkljiva je bila tudi oprema v vozilu," je pojasnila Alenka Drenik z novomeške policijske uprave. Avtobus so policisti izločili iz prometa in mu odvzeli registrske tablice.

Šlo je za otroke Osnovne šole Dolenjske Toplice, ki so bili namenjeni na izlet na Mirno Goro. "Z avtoprevoznikom ima za redne šolske prevoze sklenjeno pogodbo občina. Šola taistega naroča tudi za izredne prevoze, saj verjamemo, da ima pogodbeni partner občine vozila izpravna," pravi ravnateljica topliške šole Maja Bobnar. Dodaja, da učitelji in ostalo šolsko osebje vsekakor niso strokovno usposobljeni, da bi na prvi pogled, ko avtobus pride po otroke, ocenili, ali je ta izpraven ali ne. "Za to so pristojne druge službe. Avtobusi imajo redne tehnične preglede, na katerih ocenijo njihovo izpravnost," izpostavi.

Avtobus je, potem, ko so mu odredili izreden tehnični pregled, sicer v spremstvu policije nadaljeval pot in otroke pripeljal do cilja. "Prepričana sem, da če bi bila varnost otrok ogrožena, policija avtobusa zagotovo ne bi spustila naprej," ravnateljica Bobnarjeva vse pomisleke o ogroženi varnosti otrok vztrajno zavrže.

Kako je bil opravljen tehnični pregled?

Direktor občinske uprave v Dolenjskih Toplicah Rado Javornik pri vprašanju o izpravnosti avtobusa najprej jasno izpostavi, da ima občina s prevoznikom sklenjeno pogodbo za redne šolske prevoze, torej da otroke pripelje v šolo in potem nazaj domov. Za izredne oziroma dodatne prevoze se šola dogovarja sama. "V razpisnih pogojih je jasno napisano, da mora prevoznik izpolnjevati pogoje in da mora dokazila o tehnični brezhibnosti avtobusov tudi priložit. Opravljati mora redne in izredne tehnične preglede."

Javornik doda, da s tem prevoznikom doslej še ni bilo težav, da pa se bodo po dogodku vsekakor pozanimali, ali se je od podpisa pogodbe kaj spremenilo. "Da pa bi občina preverjala tehnično usposobljenost vozila, pa seveda ne gre. Za to nismo niti usposobljeni," direktor občinske uprave ponovi ravnateljičine besede.

Zastavlja se vprašanje, kako je bil torej izpeljan tehnični pregled avtobusa, da je potem policija na cesti ugotovila, da ni izpraven. Po odgovore se obrnemo na prevoznika, družbo Eurotour, ki ima svojo teorijo. "Naš avtobus je izpraven! Gre za naročilo konkurence, ki bi nas rada uničila! Ampak ne bo ji uspelo, samo to imamo za povedati!"

Kolikšna bo kazen?

Primer sicer še naprej preiskujejo novomeški policisti. Vozniku so zaradi kršitev določil Zakona o motornih vozilih že izdali plačilni nalog, zoper lastnika podjetja oziroma prevoznika pa bodo uvedli postopek o prekršku. Zakon o motornih vozilih za omenjene kršitve za pravno osebo določa globo v višini 3.000 evrov.

V nadzoru so sodelovali tudi inšpektorji inšpektorata za promet, energetiko in prostor, ki so ugotovili nepravilnosti, ki se nanašajo na obvezne počitke in odmore voznika avtobusa.

Pristojni s primerom tako še niso zaključili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.