Slovenija
31 ogledov

Šolski sindikat podpisal sporazum

"Če se bo s stavkovnim odborom pogajala ministrica Krebsova, je možnost za uspeh Žurnal24 main
Največji slovenski sindikat v javnem sektorju, Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture, se je odločil za podpis plačnega sporazuma.

Sindikat šolnikov in ostalih v izobraževanju, znanosti in kulturi, ki šteje 40 tisoč članov, se je s podpisom sporazuma odrekel stavki.

Virant: "Vlada izsiljuje!"
"Prav je, da se preostali del povišice plač zamakne v obdobje po končanju krize. Če sindikati tega ne sprejmejo, razumem vlado, da bo uveljavila enostranski ukrep. Popolno črtanje preostalega dela pa razumem kot izsiljevanje sindikatov, da bi vendarle podpisali zamik," pravi Gregor Virant, nekdanji minister za javno upravo in avtor plačne reforme.

Vsaj za zdaj. Namreč v primeru, če dogovora o zamrznitvi plač ne bo podpisalo zadostno število sindikatov ter bo vlada uveljavila zakon o ukinitvi kolektivne pogodbe in ukinitvi plačne reforme, bodo o stavki glasovali ponovno. Tako je napovedal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs sicer 29 reprezentativnim sindikatom javnega sektorja ravnokar predstavlja noveliran zakon o plačah v javnem sektorju.

Zaradi plač celo na referendum?
Janez Posedi, vodja pogajalske skupine drugega dela sindikatov, ki pri pogajanjih ni sodelovala, medtem poudarja, da so v primeru sprejetja novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju že napovedali zbiranje podpisov za naknadni zakonodajni referendum.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.