Slovenija
11 ogledov

Šoltes gre na roke sindikatom

(Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Tretjo četrtino odprave plačnih nesorazmerij je treba izpolniti, je zapisalo Računsko sodišče RS.

Računsko sodišče je v odgovoru Združenju občin Slovenije in Skupnosti občin Slovenije zapisalo, da pravna podlaga za obračun in izplačilo tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij še vedno velja, zato je obveznost treba izpolniti, poroča STA.

Ministrstvo za javno upravo je namreč po neuspelih pogajanjih s sindikati javnega sektorja izdalo navodilo, da se plačna nesorazmerja odpravijo šele, ko bo gospodarska rast v Sloveniji presegla 2,5 odstotka, kljub temu, da je v kolektivni pogodbi zapisano drugače. Sodišče je zaprosilo za razvezo 50. člena pogodbe, ki govori o izplačilu, kar utemeljuje s spremenjenimi gospodarskimi okoliščinami. Sindikati so že napovedali, da bodo vložili nasprotno tožbo.

Računsko sodišče po pisanju tiskovne agencije ugotavlja, da kolektivna pogodba za javni sektor v nespremenjeni vsebini kljub odpovedi še vedno velja, dokler ne bo potekel odpovedni rok, kar pomeni da bo veljala še najmanj šest mesecev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.