Slovenija
26 ogledov

"Šoltes in Golobič sta povezana"

Žurnal24 main
Mladi forum SD ne verjame, da je Šoltes ravnal strokovno. Pripisujejo mu povezavo z Zaresom in Gregorjem Golobičem.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Mladi forum SD se je oglasil po tem, ko je prejšnji teden predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes premierju Borutu Pahorju predlagal razrešitev ministra za finance Franca Križaniča. Opozarjajo na povezavo med Šoltesom in stranko Zares, ki "je s pozivom k razrešitvi ministra Križaniča postala jasnejša kot kadarkoli prej".

Predstavniki mladega foruma so prepričani, da ima Šoltes dvojna merila. Sprašujejo se, zakaj ni pozval tudi k razrešitvi Zaresove ministrice Majde Širca, ko je računsko sodišče ugotovilo nepravilnosti na njenem resorju. "Na tem mestu sprašujemo predsednika Računskega sodišča, če je v zvezi s tem kadarkoli osebno poklical ministrico in ji zagotovil, da kljub nepravilnostim njene razrešitve ne bo predlagal?" Vprašanje smo naslovili na predsednika računskega sodišča, ki zanika, da bi klical ministrico za kulturo in ji zagotovil, da njene razrešitve ne bo predlagal.

Če smo (naivno) verjeli, da je bil poziv k razrešitvi takratnega ministra za okolje in prostor Karla Erjavca upravičen, smo danes v Mladem forumu skeptični tudi do te odločitve.
Mladi forum SD

Povezava z Zaresom
O tem, kako naj bi bila povezana Šoltes in Gregor Golobič, naj bi kazale tudi Šoltesove kandidature na listi LDS v letih 1994, 1998 in 2002, ko je bil generalni sekretar LDS Golobič.

Mladi forum SD povezuje Šoltesa tudi z Milošem Čiričem, znanim lobistom in tesnim sodelavcem Bogdana Biščaka, generalnega sekretarja stranke Zares. Tesne vezi naj bi povezovale tudi vodji Šoltesovega kabineta Nino Furman in Golobičevega kabineta Tino Hrastnik. Kako naj bi bili med seboj povezani vsi omenjeni, so v Mladem forumu ponazorili z grafom.

Ne verjamejo v naključja
V Mladem forumu sicer poudarjajo, da ne trdijo, da Šoltes dela po naročilu Zaresa ali Gregorja Golobiča, ali da je del omrežja, ki ga vodi in usmerja Miloš Čirič. "Prav tako pa danes ne moremo več trditi, da Igor Šoltes svojo funkcijo opravlja strokovno, neodvisno in nepristransko. Lahko pa trdimo, da v Mladem forumu v takšna naključna, kot se pojavljajo v primeru Igorja Šoltesa, težko verjamemo,"  zaključujejo.

Šoltes zavrača namigovanja
Šoltes "znova odločno zavrača namigovanja o politični motiviranosti in odločno zanika uporabo kakršnihkoli dvojnih meril pri izdaji porevizijskega poročila in poziva za začetek postopka razrešitev odgovorne osebe.“ Dodaja, da je bil revizijski postopek opravljen objektivno, nepristransko in skladno z zakonom in mednarodnimi revizijskimi standardi. Poudarja, da je bistvenega pomena, da se izvedejo popravljalni ukrepi, da se začne reševati problem, na katerega opozarja računsko sodišče in ki ima pomembne javnofinančne posledice.

Umetno ustvarjanje političnih okoliščin je očitno namenjeno le preusmerjanju pozornosti od dejanskega problema in ne prispeva k izvedbi zahtevanih popravljalnih ukrepov tudi v prihodnje.
Igor Šoltes, predsednik Računskega sodišča RS

Znova se sprašuje, kaj bi se zgodilo, če ne bi želel podpisati ukrepa: "Ali ne bi bili deležni kritik, da varujemo vladajočo politično opcijo ali sodelujemo pri prikrivanju dejanskega stanja na področju zadolženosti države?"

Porevizijsko poročilo in poziv za začetek postopka za razrešitev sta očitno "sprožila val osebne diskreditacije proti predsedniku“, ocenjujejo na računskem sodišču. Kritikom Šoltes priporoča, da "sprva preberejo tako revizijsko poročilo kot tudi porevizijsko poročilo, se podrobno seznanijo z argumenti in šele nato mečejo 'strupene puščice'; brez argumentov namreč ostane le politizacija, na kar pa osebno nikakor ne pristajam."

"Nadaljujejo z ekstremno desno govorico"
"Mladi forum SD z današnjo predstavitvijo nekakšne hobotnice, ki naj bi prikazovala prijateljske in drugačne povezave predsednika Računskega sodišča Igorja Šoltesa, nadaljujejo s politikantskim hohštaplerstvom najslabše vrste, " pravi Bogdan Biščak, sekretar stranke Zares. Ocenjuje, da Mladi forum sledi zgledu SDS: "Hobotnice in paranoidni konstrukti so znotraj politike doslej veljali za domeno SDS, po omenjeni "Šoltesovi hobotnici" pa se tovrstnim risarijam očitno posvečajo še v Mladem forumu."   

Po mnenju Biščaka Mladi forum potrebuje več mladostniške odprtosti in več zaupanja v sposobnost presoje predsednika njihove stranke Boruta Pahorja, "ki ima vse možnosti, da ne sledi pozivu računskega sodišča po odstavitvi ministra Križaniča."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.