Slovenija
36 ogledov

Šoltes s klofutama nad Kresalovo

Stavba NPU na Dimičevi bo še nekaj časa primerna politična kost. (Foto: Saša Des Saša Despot
Računsko sodišče naj bi notranjemu ministrstvu izdalo negativno mnenje glede pridobivanja poslovnih prostorov med 2007 in sredino 2010. Nacionalni preiskovalni urad dvakrat sporen.

Po podatkih Dela so revizorji sodišča, ki ga vodi Igor Šoltes, ugotovili, da sta sporna tako najemna predpogodba za poslopje na Litostrojski ulici, kjer je za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) poskušal domovanje najti Janšev notranji minister Dragutin Mate, kot sedanja najemna pogodba za poslopje na Dimičevi ulici, za katero je podpis prispevala notranja ministrica Katarina Kresal.

Delo piše, da je sodišče v obeh primerih ugotovilo, da MNZ nepremičnin ni pridobil na podlagi ustreznega postopka po zakonu o javnem naročanju. V primeru objekta na Litostrojski naj bi ministrstvo ravnalo tudi v nasprotju z zakonom o javno-zasebnem partnerstvu, v primeru objekta na Dimičevi pa je poleg tega kršilo še uredbo o stvarnem premoženju države.

Ko bo revizijsko poročilo tudi uradno znano, bo imelo ministrstvo do 90 dni časa za odpravo nepravilnosti. Če te ne bodo odpravljene, utegne slediti poziv računskega sodišča k razrešitvi ministrice Kresalove. Tovrstni pozivi so bili sicer upoštevani le v primeru okoljskega ministra Karla Erjavca, medtem ko sta se predsednika vlade Janez Janša in Borut Pahor tako pri Erjavčevem predhodniku Janezu Podobniku kot pri sedanjem ministru za finance Francu Križaniču naredila gluhega.

Dimičeva nas drago stane
Stavba NPU na Dimičevi je sicer 3. na lestvici stavb z najdražjimi najemninami. Davkoplačevalci zanjo na mesec damo 136.176 evrov, denar pa gre na račun družbe Ram Invest, ki je v lasti Igorja Pogačarja, po nekaterih vesteh s Kresalovo povezanega prek prijateljskih vezi. Ram Invest sicer za stavbo plačuje lizing obrok družbi Hypo Leasing, ki pa naj bi bil na mesec za 11 tisoč evrov manjši od vladnega obroka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.