Slovenija
30 ogledov

Šoltes sumi raziskovalce

Žurnal24 main
Prvič nad javno agencijo za raziskovalne dejavnosti (ARRS) zaradi nepravilnosti na več inštitutih.

"Konec junija bo nared osnutek poročila, najpozneje jeseni pa bomo dobili odgovore, ali je bil nadzor nad porabo javnih sredstev v raziskovalne namene v ARRS ustrezen," je napovedal Igor Šoltes, predsednik Računskega sodišča. Gre za domnevno sporne poslovne prakse na Inštitutu za narodnostna vprašanja (INV), kemijskem inštitutu in inštitutu Jožef Štefan.

Radodarno
ARRS je lani iz proračuna 123 javnim zavodom za raziskave razdelila 184 milijonov evrov, letos bo podobno. ARRS je INV v šestih letih izplačala 7,1 milijona evrov.

Žagar sestankov raziskovalcev ne sklicuje zaradi zaostrovanja konfliktov med njimi, ARRS pa je ugotovila, da sta delo in vodenje dobra in uspešna. (Foto: Dejan Mijovič)

Z denarjem po domače
"Na INV z denarjem, ki ga dobijo od ARRS, ravnajo kot zasebna ustanova: gre za nenamensko porabo in privatizacijo javnih sredstev za povsem zunajznanstvene namene," opozarja raziskovalec INV Damir Josipovič. Trdi, da vodja raziskovalne skupine na INV Mitja Žagar sestankov skupine sploh ne sklicuje; da izsledke iz drugih raziskav v poročilih ARRS prikazuje kot izsledke raziskave, za katere je INV prejel proračunski denar. "Denar se preliva. Precejšnji del gre že leta za izplačila honorarjev in dodatkov raziskovalcem lojalnim Žagarju. Honorarji pa jim po kolektivni pogodbi sploh ne pripadajo, saj za iste ali zelo podobne raziskave že prejemajo plače in dodatke," trdi Josipovič.

184 milijonov evrov je ARRS lani iz proračuna razdelila 123 zavodom za raziskave.

ARRS in Žagar: Zakonito
"Trditve o prelivanju sredstev težko komentiramo, podatki iz poročil INV o porabi sredstev ne kažejo, da bi bila njihova poraba izven dovoljenih odstopanj," odgovarjajo iz ARRS. Agencija pa nima pristojnosti za nadzor notranjih finančnih razmerij institucij, ki jih sofinancira. Izplačila honorarjev so dovoljena le ob pogoju, da delo, opredeljeno v avtorski pogodbi, ne sodi v okvir del in nalog, ki jih imajo raziskovalci v pogodbi o zaposlitvi, pojasnjujejo.

"Na INV se poročila naklamfajo, ARRS jih odkljuka, ne da bi se poglabljal. Meril za razpolaganje z denarjem ni ali pa se ne izvajajo,"
je ogorčen Josipovič. Mitja Žagar vse očitke zavrača, tudi v. d. direktorja INV Miran Komac vztraja, da posluje zakonito. "Vsaka nepravilnost še ni kaznivo dejanje," je previden tudi Igor Šoltes.

"Javni inštituti so pralnice denarja"
Vir. Dodatke k plačam, tudi do 105 odstotkov, in honorarje so na INV izplačevali večini zaposlenih – od direktorja do tajnice; starejši raziskovalci so radirali mlajše in zase grabili dobičkonosne projekte. Javni raziskovalni inštituti so pralnice denarja, je povedal dobro obveščeni vir, ki je želel ostati anonimen.

Razlaga. Vodja raziskovalne skupine INV Mitja Žagar prekrivanje izsledkov raziskav pojasnjuje z dejstvom, da raziskave, financirane iz javnih sredstev, ne zagotavljajo polnega financiranja nobenemu raziskovalcu. Ker so specializirani za specifične tematike, je logično, da se delo včasih prekriva, pravi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.