Slovenija
47 ogledov

Zajezil bi odtekanje denarja

<slovenija>06.02.08...racunsko sodisce...RS...igor soltes...foto: anze pet Anže Petkovšek
Igor Šoltes najresnejši kandidat. Fakin: podlegel bo lobijem.

"Danes sem bil na pogovorih s premierko Alenko Bratušek. Njena odločitev bo znana v nekaj dneh," je včeraj povedal Igor Šoltes, nekdanji predsednik računskega sodišča, ki naj bi bil najresnejši kandidat za novega ministra za zdravje. O programu in prioritetah, ki bi jih za sanacijo zdravstva postavil kot minister, včeraj še ni želel govoriti.

Brecelj: Spozna se na nabave

"Nimamo časa, da bi ministra iskali pol leta. Šoltes pozna področje nabav, razpisov in revizij, kar je pomembno za ureditev razmer v zdravstvu. Ta način razmišljanja podpira tudi premierka Bratuškova," je dejal kirurg Erik Brecelj, ki je Šoltesa tudi predlagal in bil z njim na včerajšnjem sestanku. Kot je dodal Brecelj, ima Šoltes podporo tudi pri drugih kolegih iz zdravstva.

Možina: za spremembo

"Na zadnjem pogovoru pri premierki Bratuškovi sem razbral, da je nekdanji predsednik računskega sodišča najresnejši kandidat za ministra," je potrdil Andrej Možina, predsednik zdravniške zbornice, in dodal, da stališča glede Šoltesa, ker še ne pozna njegovega programa, nima, da pa ne nasprotuje njegovi kandidaturi. "Za nas ni nujno, da je novi minister zdravnik, pomembno pa je, da pozna aktualne razmere, javne razpise, finance in problem odtekanja denarja v zdravstvu. Za sistemske spremembe v zdravstvu bo imel pri nas popolno podporo," je še dejal Možina.

Predsednik sindikata Fides Kondrad Kuštrin z informacijo glede Šoltesove kandidature včeraj še ni bil seznanjen, povedal pa je, da bodo v sindikatu vztrajali pri tem, da morajo biti usmeritve in časovni roki radikalnih sprememb zdravstva zapisani v koalicijski pogodbi.

Fakin: Premalo pozna sistem

"Igor Šoltes je brez dvoma neomadeževan, vendar je spekter težav v zdravstvu preširok, da bi ga lahko rešil nekdo, ki ne pozna podrobno sistema in ni operativec," pa meni prvi mož zdravstvene blagajne Samo Fakin. "Minister brez predznanja v zdravstvu bo podlegel vplivom lobističnih skupin in bo potreboval veliko časa, da uredi ključne zadeve: red pri upravljanju in javnih naročilih, zagotovitev dodatnega denarja za zdravstvo, očiščenje košarice pravic in razrešitev vprašanja prostovoljnega zavarovanja," je ocenil Fakin, ki še meni, da bi bila najprimernejša za vodenje zdravstvenega resorja sedanja državna sekretarka Brigita Čokl.

Komentarjev 11
  • dragec 10:38 16.januar 2014.

    za ministra predlagam Jerovška, zelo inteligenten in pošten puba?????????za gospodarstvo pa Marjana Pojbiča (enake značilnosti), za državno sekretarko pa tisto janšino sorodnico (ali Urškino??) iz SG

  • filipina2 09:34 16.januar 2014.

    ronald reagan,mislim da je čas da si nabaviš enosmerno vozovnico za avstralijo.

  • Avatar čavez
    čavez 08:16 16.januar 2014.

    Jaz si v tej vladni strukturi nebi mazal imena.