Slovenija
1 ogledov

Sonce je lahko tudi nevarno

V soboto povišanih koncentracij ozona na agenciji ne pričakujejo. Žurnal24 main
Zaradi ozona je sonce lahko tudi nevarno. Z njim namreč pride tudi ozon, ki je zelo močan oksidant, ki uničuje celice.
˝Opozorilne koncentracije ozona (več kot 180 mikrogramov na kubični meter) se v tem tednu lahko pojavijo med torkom in petkom, ko bodo dnevi sončni in toplejši,˝ nam je povedal Anton Planinšek iz Agencije RS za okolje (Arso). Po njegovih besedah so visoko koncentarcijo letos izmerili le v Otlici nad Ajdovščino, pa še to samo za eno uro.

Za povečavo klikni na sliko. © grafika Žurnal24

 

 

Sonce in veter z JV

Planinšek: Promet in kemična industrija spuščata v zrak dušikove okside in ogljikovodike. Če je zadosti sončne svetlobe, nastaja ozon. Ker je v Italiji zrak bolj onesnažen, se pri nas večje koncentracije ozona pojavijo ob jugovzhodnem vetru.

Nasvet. V poletnem času domove prezračite zjutraj. Koncentracije ozona so najvišje med 12. in 16. uro, na Primorskem pa med 12. in 18. Tedaj bodite doma, gibajte se le zjutraj.

Upad pljučne funkcije
˝Ozon je zelo močan oksidant, ki uničuje celice,˝ je dejal Peter Otorepec z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ). Akutni, hitri učinki ozona so po njegovih besedah draženje sluznice oči, nosu in dihal, dolga izpostavljenost nevarnim koncentracijam pa ima lahko dolgoročne posledice.

˝Če nekdo živi več časa v takšnem zraku, je blago vnetje sluznice ves čas prisotno, to pa uničuje tkivo,˝
opozarja Otorepec in dodaja, da so pri otrocih, ki živijo v takšnem okolju in se veliko gibajo, opazili upad pljučne funkcije.

˝Če so visokim koncentracijam ozona več časa izpostavljeni ljudje z že obstoječimi boleznimi dihal, lahko končajo v bolnišnici ali celo umrejo,˝ pravi. Poleg tega ozon pri asmatikih povzroča napade. V takšnem okolju jih je seveda več.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.