Slovenija
3540 ogledov

Sony Xperia 5: Raketa, na katero se nikakor nisem mogel navaditi

Sony Xperia 5
1/7
Vrhunski zaslon, odličen dizajn in strojna oprema iz prve lige. Sonyjev najnovejši telefon me kljub temu ni prepričal.

Sony je pred kakšnim mesecem na trg poslal svoj novi telefon, ki pa se bo s težavo kosal s paradnimi primerki Appla, Huaweija ali Samsunga.

Ko dobiš v roke telefon Xperia 5, te najprej presenetijo njegove nenavadne dimenzije. Je namreč ozek in zelo podolgovat telefon. Ko  napravo vklopiš te pritegne vrhunski OLED zaslon in živahne barve. Kdor konzumira video vsebine na mobilnih napravah, bo gotovo prišel na svoj račun. A kaj, ko je velika večina video vsebin prirejenih za format 16:9, zato zaslon 21:9 pri gledanju video posnetkov ne pride do izraza.

Podolgovata oblika telefona koristi kvečjemu tistim, ki napravo večinoma uporabljajo za brskanje po Instagramu, Facebooku in podobnih omrežjih, saj se na zaslonu prikaže več vsebin.

Zaradi ožje arhitekture je manj prostora tudi za virtualno tipkovnico. Dopuščam možnost, da imajo ljudje z bolj elegantnimi prsti manj težav, a pri pisanju sporočil sem imel s tipkanjem veliko težav.

Dimenzije

Višina: 158 mm
Širina: 68 mm
Debelina 8,2 mm
Teža: 164 g

Ko se človek navadi na stranski senzor za prstne odtise, je ta zelo priročen. A dejstvo je, da je Xperiin počasen in nezanesljiv. Srečo moraš imeti, da ti odklepanje uspe v prvem poskusu.

Sony Xperia 5 | Avtor:

Poleg tega je na desni stranici telefona kar precejšnja gneča s tipkami in senzorji. Klasična tipka +/-, gumb za vklop oziroma izklop, senzor za prstni odtis, na dnu pa še gumb, ki deluje kot bližnjica za fotoaparat, ki hkrati pri slikanju deluje tudi kot sprožilec.

Pri Sonyju bi lahko denimo funkcijo vklopa oziroma izklopa vgradili v senzor za prstni odtis. Honor je z modelom 20 Pro dokazal, da je to mogoče.

V Sloveniji je priporočena cena za Sony Experio 799,99 evra. Jo pa pri enem od slovenskih spletnih trgovcev dobite za 50 evrov manj. 

Si pa nova Xperia zasluži pohvale za kakovostno ohišje telefona: Kovinski okvir, spredaj in zadaj pa "gorilla glass", pri čemer jim za plus štejemo tudi, da je telefon vodo odporen.

Pri Sonyju so se odločili, da ne bodo sodelovali v tekmi za čim večji odstotek delujočega oziroma vidnega zaslona, zato so zvočnik, kamero in vse potrebne senzorje namestil tik pod zgornji rob. Glede na veliko dolžino telefona to ni moteče.

Sony Xperia 5 | Avtor:

Za fotografiranje ima Xperia 5 na zadnji strani nameščene tri kamere z 12-megapiksli, ki omogočajo fotografiranje z dvakratno optično povečavo in fotografiranje v načinu 'ultra wide', z veliko širokim kotom, torej.

Video posnetke lahko zajemate v resoluciji 4K, kakovost fotografij je solidna. Spodaj si lahko pogledate primerjavo s fotografijami, ki so bile posnete s telefonom Honor View 20.

 | Avtor:
 | Avtor:

 | Avtor:

Baterija s kapaciteto 3.140 mAh zadostuje za dva dneva zmerne uporabe. Za ta cenovni razred bi se spodobilo, da ima telefon možnost brezžičnega polnjenja, je pa res, da hitri USB-C polnilec svoje delo dobro opravi. Da se baterija napolni do polovice, je treba le dve uri.

Strojna oprema

Procesor: Snapdragon 855
RAM: 6 GB
Prostor za shranjevanje: 128 GB (razširljiv do 1 TB)

Telefon deluje brezhibno, za kar skrbi vrhunski Qualcommov nabor čipov Snapdragon 855, Xperia 5 ima 6 GB spomina in 128 GB prostora za shranjevanje. Za tiste, ki potrebujejo več prostora, je na voljo reža za dodatno microSD kartico velikosti do 1TB.

Pri Sonyju so se odločili, da bodo opustili vhod za slušalke, ki jih sicer dobite v paketu s telefonom. V škatli zato dobite tudi pretvornik v USB-C, v katerega jih je treba vtakniti, da jih lahko uporabljate.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.