Slovenija
8 ogledov

Sopotnica huje poškodovana

V prometni nesreči je 31-letni motorist utrpel lažje telesne poškodbe, sopotnica Žurnal24 main
Motorist je na mokrem vozišču prehiteval osebno vozilo. Zaradi neprilagojene hitrosti je padel po vozišču in trčil v nasproti vozeče vozilo. Sam je utrpel lažje, sopotnica pa hujše telesne poškodbe.

V soboto okoli 16.45 je bil Operativno komunikacijski center Policijske uprave (PU) Ljubljana obveščen o prometni nesreči s poškodbami na regionalni cesti v bližini Kamnika. Na podlagi zbranih obvestil je bilo ugotovljeno, da je 31-letnika iz okolice Mozirja vozil motorno kolo znamke Aprilia po regionalni cesti iz smeri Kamnika proti Perovemu.

"V bližini Kamnika je voznik motornega kolesa začel prehitevati osebni avtomobil. Med prehitevanjem je zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad motorjem, padel po vozišču in začel drseti. Med drsenjem je najprej oplazil nasproti vozeči osebni avtomobil ter nato čelno trčil še v avto za njim," nam pove Vinko Stojnšek, tiskovni predstavnik PU Ljubljana.

V prometni nesreči je 31-letni motorist utrpel lažje, sopotnica na motornem kolesu pa hude telesne poškodbe. Oba sta bila z reševalnimi vozili odpeljana v ljubljanski klinični center. V času prometne nesreče je bilo vozišče mokro.

Policisti svetujejo:
– Pred vožnjo preverite zračni tlak v pnevmatikah in jih v prvih kilometrih vožnje primerno ogrejte.
– Motoristično čelado si pravilno zapnite. Čist vizir vam omogoča potrebno vidljivost. Ne pozabite na oblačila s ščitniki.
– Motorno kolo je ozko, zato vas pri večji hitrosti drugi prometni udeleženci lahko hitro spregledajo. Naj bo vaša hitrost primerna okoliščinam, da vas bodo drugi pravočasno opazili, pa tudi vi njih.
– Pri vožnji skozi levi ovinek se odmaknite od ločilne črte na sredino vozišča, sicer bo vaša glava brzela tudi meter globoko po smernem vozišču za nasprotni promet.
– Hitrost in način vožnje motornih koles še posebej prilagodite v prvih minutah deževja.
– Če vaše motorno kolo nima zavornega sistema ABS, v dežju ali na spolzkem vozišču ne zavirajte na talnih označbah.
– Izogibajte se asfaltnim površinam, na katerih je posut pesek, razlito olje in podobno (predvsem v ovinkih).

Poudarimo, da je reakcijski čas v idealnih pogojih 0,6–0,8 sekunde, v cestnem prometu v povprečju 1 sekundo, pri nezbranem ali utrujenem vozniku pa že 2 sekundi ali več. Zavorna pot do ustavitve je pri hitrosti 100 km/h 40 metrov. Pot ustavljanja je seštevek reakcijske in zavorne poti. Ne vozite, če ste uživali alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila ali če ste utrujeni. To lahko hitro postane vaša zadnja vožnja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.