Slovenija
24 ogledov

Šorli ni postal prvi sodnik

Marko Šorli. Žurnal24 main
Kandidat za novega predsednika vrhovnega sodišča Marko Šorli v državnem zboru ni dobil zadostne podpore za imenovanje na to funkcijo.

Proti imenovanju Šorlija je glasovalo 40 poslancev, za pa jih je glasovalo 31. Vrhovno sodišče je sicer brez predsednika že tri mesece, odkar je Francu Testenu konec februarja potekel šestletni mandat, sodišče pa od tedaj začasno vodi Alenka Jelenc Puklavec.

Na prvi poziv sodnega sveta se je sicer za mesto predsednika potegoval le vrhovni sodnik Miodrag Đorđević, ki pa ni dobil podpore niti sodnega sveta niti vrhovnih sodnikov, zato je sodni svet poziv ponovil. Na drugi poziv je kandidaturo vložil le Šorli.

A ga kljub podpori sodnega sveta niso podprli vrhovni sodniki na občni seji. Kot je danes pred glasovanjem dejal pravosodni minister Aleš Zalar, vrhovni sodniki mnenja tudi na njegovo zaprosilo niso obrazložili. To mu je otežilo odločitev, saj se je lahko oprl le na Šorlijev življenjepis, ki pa je bil formalno povsem ustrezen, zato ga je tudi predlagal DZ-ju, je razložil Zalar.

A poslanci ga niso podprli, prav iz razloga, da ne uživa podpore kolegov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.