Slovenija
21 ogledov

Soršak zapušča UVK

null Žurnal24 main
Konec meseca urad za varstvo konkurence zapušča njegov prvi mož Jani Soršak. "Gre za odločitev, da nadaljujem svojo kariero zunaj javne uprave," pojasnjuje Soršak.

"Nikoli se nisem videl kot profesionalni državni uradnik na dolgi rok. Dodatno, kljub večkratnim obljubam ministrstva za gospodarstvo še nimamo zakona o ustanovitvi Agencije za varstvo konkurence in posledični izločitvi iz gospodarskega ministrstva," je v intervjuju za Finance dejal Soršak.

Mislim, da ga razumejo vse. Je pa iz zgodovinskih razlogov zanimivo, da določeni profesorji relativizirajo ta pojem. Morate pa nekaj vedeti. Takoj, ko je omenjen nacionalni interes ali ko hočejo združevati podjetja zaradi uveljavljanja tako imenovanih sinergij, se moramo porabniki prijeti za žep. Te sinergije gredo vedno le v žepe zasebnikov, nikoli porabnikov.
Soršak na vprašanje, katera vlada je bolj razumela pojem konkurence.

V času svojega službovanja je najbolj ponosen na to, da je uspel zaposlene prepričati, da je treba delati preiskave. "To zdaj zveni cinično, ampak je absolutno resnično."

Soršak ob tem dodaja, da so uspeli na uradu načeti teme, ki se pred tem "niti približno niso smele načeti".

Po njegovih besedah je treba obdelati še veliko tem. Na vprašanje, kdo je ukazal, da se nekatere teme niso smele odpirati, pa je dejal:

"Kolikor so mi zaposleni povedali, so znali biti določeni pogovori, bodisi na ravni ministrstva za gospodarstvo bodisi na ravni direktorjev."

"Samo od sebe se ne bo nič spremenilo"
Glede delovanja pravne države v Sloveniji je prvi varuh konkurence dejal, da Slovenija ne deluje optimalno kot pravna država, a "brez boja delovanja pravne države ne bomo izboljšali. Samo od sebe se ne bo nič spremenilo. Zlasti bo treba izboljšati delo sodišč in policije."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.