Slovenija
39 ogledov

SOS telefon išče nove prostovoljce

"Ali je dejansko več nasilja na delovnem mestu ali pa smo le bolj ozaveščeni, je Žurnal24 main
Kmalu novo usposabljanje za prostovoljno delo na SOS telefonu. V zadnjih letih opažajo porast nasilja nad starejšimi in ekonomskega nasilja. Optimističen podatek: letos manj klicev kot v preteklosti.

Društvo SOS telefon je v tem letu prejelo povprečno osem do deset klicev dnevno. Prejšnja leta je bila statistika precej višja. V organizaciji trenutno deluje okoli 60 prostovoljk. Od 21. septembra do 16. oktobra bo v Ljubljani znova osnovno usposabljanje za prostovoljno svetovalno delo na SOS telefonu.

"Trenutno imamo zelo veliko, 38 prijavljenih kandidatk. Navadno se izkaže, da jih ne pride toliko. Težko rečem, koliko jih potrebujemo. A če dobimo iz enega usposabljanja deset do petnajst kandidatk, je že zelo veliko. V zadnjem času se prijavljajo različne starostne skupine, od študentk do upokojenk," nam pove Špela Veselič iz društva.

Več informacij o osnovnem usposabljanju lahko najdete na tej povezavi.

Samo želja in slaba izkušnja ni dovolj
Posamezne kandidatke za prostovoljke na usposabljanju kmalu ugotovijo, da to ni za njih, saj s simulacijami telefonskih pogovorov in drugimi praktičnimi izvedbami kmalu spoznajo delo. "Druge pridejo z željo pomagati, saj so same prestale kakšno slabo izkušnjo. A če nimaš svoje izkušnje zelo dobro predelane, boš težko delal z drugimi ljudmi. Izhajajo iz individualnih primerov in če vsiljuješ svoje znanje, izkušnje, ni uspeha."

Nekateri psihično popolnoma uničeni
Zadnja leta imajo na društvu največ opravka z obravnavo nasilja nad starejšimi in ekonomskim nasiljem. "Ljudje so začeli pobirati pokojnino od drugih in jo porabljati zase, izkoriščanje koga za denar. Beležimo tudi porast nasilja na delovnem mestu in več kompleksnih težav. Nekateri so denimo doživeli toliko nasilja, da so popolnoma psihično uničeni in potrebujejo pomoč psihiatra."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.