Slovenija
31 ogledov

Šos: To je le provokacija

Spor. Študentski svet UL obtožuje Šos, da se niso dovolj bojevali za študente.

“Kateri zastopnik vlade je zahteval plačljiv študij na drugi bolonjski stopnji? Ali ste si takšno potezo vlade preprosto izmislili, da bi ustvarili videz uspešnega pogajalca? Če velja zadnje, vas sprašujemo, kdaj boste odstopili.” Ta vprašanja je predsednica Študentskega sveta Univerze v Ljubljani (ŠSUL) Tanja Knific naslovila na predsednika Študentske organizacije Slovenije (Šos) Mitjo Urbanca. Razlog: nezadovoljstvo z izkupičkom pogajanj o varčevanju.

Šolnine realna grožnja

Urbanc odgovarja, da so šolnine navedene v nacionalnem reformnem programu in koalicijski pogodbi. “Tako omenjeno ni plod domišljije Šosa, ampak je bila realna grožnja pravicam študentov,” trdi. Vztraja, da se je Šos dobro pogajal. “Uveljavitev prvotno predlaganih varčevalnih ukrepov bi študente prizadela veliko bolj,” je prepričan.

Od absolventa do hrane

ŠSUL Urbancu očita, da niso obranili absolventa, nacionalne stanovanjske varčevalne sheme, subvencij mladim družinam, dodatka na dohodek pri Zoisovi štipendiji, nizke obdavčitve študentskega dela in subvencionirane prehrane med poletjem. Šos trdi, da je dosegel umik zmanjšanja financiranja univerz glede na odstotek ponavljalcev in subvencij za bivanje pri zasebnikih ter ukinitev subvencij za prehrano za dva meseca. Dodajajo, da je absolvent zdaj možen na obeh stopnjah, sodelovali pa naj bi tudi pri pogajanju o novi stanovanjski 
shemi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.