Slovenija
25599 ogledov

Soseda nam dela škodo na hiši, policija pravi, da to ni primer za njih

Hiša Profimedia
Soseda ne taji, da nam je večkrat naredila škodo na hiši. Policija je zadevo popisala, a pravijo, da je to primer za zdravstvo in ne za sodišče.

Boštjan J. Turk | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V naši novi rubriki pravni strokovnjak mag. Boštjan J. Turk odgovarja na vaše pravne dileme. 

Soseda nam je že večkrat naredila škodo na hiši, pri tem so jo dobili in tega niti ne taji. V vseh primerih smo poklicali policijo. Ta je zadevo popisala, pravijo pa, da ima gospa psihične težave in da je primer za zdravstvo in ne za sodišče. Kaj lahko storim, da s svojim ravnanjem preneha in da dobim povrnjeno škodo? Je smiseln kazenski pregon zaradi poškodovanja tuje stvari, kaj bi s tem pridobili? Pogosto nas tudi opazuje s svojega stopnišča, zaradi tega se počutimo ogrožene, čeprav nas fizično sicer nikoli ni napadla. Je možno doseči prepoved približevanja? Nepremičnina, v kateri živi, je njena last. 

Zahvaljujem se za vaše vprašanje. Z mnenjem policije, da je primer zrel za zdravstvo in ne za sodišče, se kaže le delno strinjati. Drži sicer, da soseda kaže resne znake psihične motnje, vendar pa je vseeno naloga policije, da dogodek ovrednoti kot prekršek in ji izreče ustrezno globo. Tudi večkrat, če je treba. Možno je sicer, da to ne bo delovalo, a v številnih primerih so storilci prenehali s svojim početjem potem, ko so bili soočeni z vedno novimi denarnimi kaznimi. 

Sama se verjetno ne bo odpravila k psihiatru, kaj šele v psihiatrično institucijo, saj verjetno misli, da je z njo vse v najlepšem redu. Bi pa bilo koristno, da se o njenih ravnanjih čimprej pogovorite z njenimi sorodniki, prijatelji in znanci, če ti seveda obstajajo in jih poskusite prepričati, da se pogovorijo z njo glede njenih nesmiselnih dejanj. 

Prav tako je zoper gospo mogoče vložiti odškodninsko tožbo - glede na zapisano je evidentno, da je odškodninsko odgovorna za škodo, ki jo povzroča. Je pa res, da vas v tem primeru čaka dolg, naporen in ne ravno poceni sodni postopek. Vložite lahko tudi kazensko ovadbo, a je spet vprašanje, če bo ta dosegla svoj namen, še posebej upoštevajoč dejstvo, da gre za neuravnovešeno osebo. 

Ukrep prepovedi približevanja pa je mogoče doseči le v primerih, če gre za nasilno osebo, ki ogroža drugo osebo, z namenom, da se jo zaščiti.

Mag. Boštjan J. Turk          

Komentarjev 21
  • bobubob 08:29 15.avgust 2023.

    Že to, kar izjavlja policija, je sumljivo in lahko nakazuje na to, da ima soseda zveze. Oz. kakega vip sorodnika. S sodišči si v tem primeru čovek v Sloveniji težko pomaga, seveda pa drago plačuje odvetnike, vseh stroškov pa sodišče ...prikaži več ne priznava, ker ima nek svoj, zelo teoretično postavljen 'cenik' - po katerem ne dobiš niti povprečnega odvetnika. Postavit fizično oviro ali pa ji zagreniti življenje tako, da bo odnehala. Ker morda niti ni motena temveč le 'žleht'.....

  • Avatar jate
    jate 22:07 14.avgust 2023.

    tako osebo poslat,da dela škodo vsem ,ki so v sodstvu ali dohtarjem ali policajem....kuj bi spremenili zakonodajo

  • Pišmevuh 16:47 14.avgust 2023.

    Planko pa čez hrtiše.