Slovenija
24 ogledov

Sosedi z nogo na žogi

Alojz Muhič (Foto: Jerca Božič Kranjec) Žurnal24 main
Košarka. Če mejaši rečejo ne, prvenstva v Novem mestu ne bo.

Jutri bo jasno, ali bo Novo mesto gostilo evropsko košarkarsko prvenstvo. Upravna enota bo županu Alojziju Muhiču sporočila, ali so dobili soglasje sosedov, ki ovirajo pridobitev gradbenega dovoljenja za športno dvorano.

Župan sam po dovoljenje

"Če bomo dobili soglasje, ga bom sam odnesel na ministrstvo za infrastrukturo, kjer so mi zagotovili, da bomo takoj dobili gradbeno dovoljenje," razlaga Muhič. Le če ga izdajo še danes, bi lahko ujeli rok za oddajo dokumentacije za pridobitev sredstev na ministrstvo za izobraževanje. "Če nam tega ne uspe oddati do jutri, je zgodba za nas žal končana," priznava župan.

Zgodba o treh sosedih

V časovni stiski so se znašli, ker od konca januarja do zdaj na ministrstvo za infrastrukturo in prostor (MZIP) niso oddali popolne vloge za gradbeno dovoljenje za športno dvorano. "Ni še vseh dokazil o pravici graditi na zemljišču," razlagajo na MZIP. Novomeška upravna enota je zato ta teden opravila pogovor s tremi sosedi, ki imajo zemljišča ob načrtovani dvorani. Po Muhičevih besedah so postavili nesprejemljive pogoje; zahtevali naj bi, da občina zemljišča odkupi po enaki ceni, kot je cena zemljišč, na katerih bo dvorana. "Tega denarja nimamo," pravi Muhič.

Milijoni v nič

Na MZIP pravijo, da bodo dovoljenje izdali, če občina dostavi soglasja. Muhič razlaga, da so ga sosedje osebno zavrnili. Po njegovih ocenah je občina za projekt do zdaj porabila dva milijona evrov. "Denar ne bo šel v nič. Tu so predvidene športne dejavnosti. Če se ne bo gradilo zdaj, se bo kdaj drugič," menijo na občini.

Reševanje prvenstva

Če Novemu mestu ne uspe, ima Košarkarska zveza Slovenije (KZS) za prvenstvo nekaj rezerv. Sklepni del bodo igrali v Stožicah, uvodnega pa v Kopru in na Jesenicah. Novo mesto in Ptuj, ki je že izpadel, bi lahko nadomestila dvorana Tabor v Mariboru, Zlatorog v Celju ali Hala Tivoli v Ljubljani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.