Slovenija
115 ogledov

Sosedje dveletne jeseniške deklice niso videli skoraj nikoli

Sanda Alibabić Saša Despot
Na nadaljevanju sojenja Sandi Alibabić in Mirzanu Jakupiju za smrt dveletne deklice julija lani so na kranjskem okrožnem sodišču danes brali izpovedbe prič. Sosedje obtoženih so povedali, da so ju večkrat videli na sprehodu s psom, deklice pa niso videli praktično nikoli in niso niti vedeli, da živi z njima.

Medtem ko sta obtožena v svojih zagovorih navajala, da sta bila z deklico večkrat zunaj in na igrišču, pa so sosedje v pričanjih povedali drugače. Skoraj vsi so dejali, da deklice v vseh šestih mesecih, ko so bivali na Slovenskem Javorniku, niso nikdar videli. Večkrat pa so videli obtožena, ko sta na dvorišču pila kavo ali pa sprehajala psa.

Zunaj so videvali tudi njune ostale otroke, ko so prišli na obisk. "Nismo pa vedeli, da z njima živi kakšen otrok, temveč smo mislili, da prihajajo le na obisk," je povedal en izmed sosedov, ki je tako kot ostali mislil, da vsi otroci bivajo pri svojem drugem staršu, torej pri Alibabićevem nekdanjem partnerju ali pri Jakupijevi nekdanji ženi.

Sanda Alibabić | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Prav tako niso iz njihovega stanovanja kljub tankim stenam nikdar slišali nobenega vpitja ali joka, le pasji lajež. "Zato smo bili tisto soboto, 2. julija še toliko bolj presenečeni, ko so bili pred njihovo hišo rešilci in policisti," je izpostavila ena izmed prič, ki sicer z obtoženima razen vljudnostnih pozdravov niso imele drugih kontaktov.

Sanda Alibabić | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Sta pa v stanovanje 19. junija prišla policista, in sicer po klicu Jakupijeve nekdanje žene, češ da naj bi bila njena otroka, ki sta na obisku pri očeta, ogrožena. Policisti, ki so pri Jakupijevih v preteklosti večkrat posredovali, niso ugotovili težav in niso uvedli nobenega postopka. Deklice pa sodelujoča policista tedaj nista videla, niti nista vedela, da je v stanovanju. "Sedaj mi je žal, da nisva pregledala vseh prostorov," je izpostavila sodelujoča policistka.

Na sojenju so danes prebrali tudi izpovedbe sodelavcev obtoženih. Jakupijevi sodelavci so povedali, da je bil sicer priden delavec, da pa je bil 30. junija raztresen in je naredil eno napako ter dobil opomin. Sodelavci Alibabićeve, ki je v leškem hotelu začela delati šele konec junija, pa so pojasnili, da jim je povedala, da doma nima nobenega otroka.

Opisali so tudi, kako se je Alibabićeva obnašala 2. julija. Pojasnili so, da je bila tisti dan veliko na telefonu s svojim novim partnerjem in da jih je prosila za številko rešilca. Tedaj jim je dejala, da je bil njen fant z otrokom na igrišču, nato sta prišla domov, deklica je jedla in šla spat, a se potem ni več prebudila.

Sodelavci so ji ponudili, da jo odpeljejo domov oziroma v bolnišnico, vendar je zavrnila njihovo pomoč. Na njihovo začudenje je v službi ostala še eno uro, preden se je sama odpeljala domov. "Če bi se mojemu otroku zgodilo kaj takega, bi takoj stekel domov, kar v delovni obleki," je povedal en izmed sodelavcev obtožene.

Sanda Alibabić | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Sojenje se je danes nadaljevalo z branjem izpovedb še nekaterih prič, in sicer dekličine tete, ki je aprila opazila, da se je deklica v enem mesecu precej spremenila, ter varuške, ki jo je pazila januarja. Za zaprtimi vrati so nato brali še izpovedbe otrok in izvedenska mnenja, sojenje pa se bo nadaljevalo 23. junija.

Tožilstvo obtoženima očita zanemarjanje mladoletnega otroka in surovo ravnanje ter več kaznivih dejanj povzročitve telesnih poškodb različnih kategorij, med drugim posebno hude telesne poškodbe, ki je vodila v smrt deklice. Oba sta krivdo zanikala.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
 • sprehajalec 09:18 10.junij 2017.

  Točno tako, če je stara mat žleht ima tudi vnukinja tendenco, da bo žleht na stara leta. Včasih so dejali, poglej si mamo od izbranke, pa boš videl, kaj te čaka. Genetski spomin je neraziskana stvar, vse valijo na okolje ...prikaži več pa vplive okolja. lari fari.

 • cogocogo 21:35 09.junij 2017.

  ze samo izgled te grdobine pove dovolj kaj sele njena dejanja ,,taki ne bi smeli ziveti ,,ta baba ima\s\spogled morilca ,, izzareva zlobo pokvarjenost ,,ubogi tisti ki so ziveli v njuni blizini ,,upam da se cesa niso nalezli ,take osebke ...prikaži večlezli ,take osebke se v grozljivkah ne vidis ,,

 • Avatar Alioness
  Alioness 20:33 09.junij 2017.

  Sprehajalec, točno o tem govorim kar ti - temu znanstveniki strokovno rečejo genetski spomin.