Slovenija
22 ogledov

Sosedska pomoč ostaja po starem

Pred parlamentom sta proti prepovedi gradnje hiš v lastni režiji protestirali dv Žurnal24 main
Delo na črno. Poslanci dovolili pomoč na nepremičninah, na katerih se opravlja dejavnost.

Sosedska pomoč za zdaj ostaja enaka, kot smo jo v zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno poznali v zadnjih desetih letih. Parlamentarni odbor za delo je namreč v včerajšnji drugi obravnavi zakona predlog vlade zminiral z dopolnili.

Svetlik bo še poskušal
Sosedje, med katerimi obstaja "določena bližina v smislu prebivanja", si bodo tako še naprej lahko pomagali, če bo delo opravljeno brezplačno, pomagati pa ne bo smel sosed, ki takšno delo opravlja kot dejavnost.

Sosedska pomoč bo še vedno dovoljena tudi na nepremičnini, ki se uporablja za opravljanje dejavnosti, kar je vlada želela prepovedati. Po seji je minister za delo Ivan Svetlik sicer napovedal, da bodo to omejitev znova poskušali uveljaviti.

Zares odkorakal s seje
Predlog poslanskih skupin Zares in LDS, da za delo na črno ne bi štelo tako imenovano časovno bančništvo, pri katerem si ljudje izmenjujejo storitve in znanja, pa med poslanci ni naletel na posluh.

Poslanec Vito Rožej je zato v imenu poslanske skupine Zares napovedal obstrukcijo in odkorakal iz dvorane, in sicer "zaradi dvoličnosti, da je ena izjema možna, druga pa ne, čeprav je narava obeh enaka".

Ne zdi se mu namreč prav, da so poslanci kot izjemo od dela na črno izvzeli brezplačno obiranje oljk in grozdja, spravilo sena na kmetijah ter sezonsko pomoč na planinah in pašnikih, češ da gre za "slovensko zgodovinsko tradicijo", "modernejše" medčloveške dejavnosti, kakršna je časovna banka, pa ne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.