Slovenija > Komentarji in kolumne
199 ogledov

Sošolkino smrt načrtovali na javnem profilu

Medtem, ko so žaljivke in fizično nasilje značilne za fante, so dekleta še bolj kruta z metodami psihičnega nasilja, ustrahovanja in izključevanja iz družbe

Sergeja Hadner Hvala(Foto: Boštjan Tacol) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Mladoletniško nasilje, ki se dogaja na šoli v Desklah, zdaleč ni osamljen dogodek. Šikaniranje priseljencev se dogaja povsod, po vseh večjih mestih, po vsej Sloveniji.

Medvrstniško nasilje se dogaja zraven nas, vsak dan. Najpogosteje so žrtve otroci, ki so se v razred vključili kasneje, ki so se naknadno preselili v okolje, otroci, ki se ne morejo vključiti, ker ne znajo jezika ... Zmerjanje in žalitve se dogajajo tudi na Facebooku, v pogovorih otrok, ki jih lahko vidimo tako starši, kot učitelji ... Večina to spremlja nemo in pasivno. In kar je še huje, večina staršev tega niti ne opazi. Ker menijo, da to ni nič nenavadnega. Zakaj? Ker so nestrpni sami. In to nestrpnost prenašajo na svoje otroke. In tolerirajo. Če ne celo podpirajo. Žaljivke na račun "drugačnih" so del vsakdana staršev in tako tudi otrok. Vedno mlajši so sposobni ustahovanja in psihičnega nasilja.

"Ni se nam zdelo tako hudo,“ na vprašanje, zakaj niso ukrepali prej, odgovarja ravnatel šole v Desklah. Priseljeni deček je bil žrtev žaljivk vse od začetka. Tri mesece v šoli niso vedeli, da se dogaja nekaj hudega. Zmerljivke na račun Bosancev so, kot kaže, v tem okolju del tudi šolske kulture.

Šikaniranje in ustrahovanje se ni zdelo nič hudega niti staršem sedmošolk na neki šoli v Ljubljani. Sošolke so na Facebooku odprle javni profil, na katerem so naredile anketo, kdo in na kakšen način bi si želel, da sošolka, ki je bila tarča njihovih šikaniranj, umre. Staršem se je zdelo to le nedolžna otroška igra. Podobno so menili učitelji in vodstvo šole. Tudi v tem primeru je bila žrtev prepuščena staršem, ki jim ni preostalo drugega, kot da otroka iz sovražnega okolja prešolajo na drugo šolo. Šolam, ki tolerirajo nasilje, diktirajo nasilni starši in otroci. Da je prešolanje otroka iz Bosne najboljša rešitev, meni tudi omenjeni ravnatelj. Kako se počuti otrok, žrtev, ki mora na drugo šolo?

Vsako toleriranje nasilja je nevarno. Ker so vsi naši otroci lahko žrtve. Ker so vsi naši otroci vsak po svoje drugačni, vsi naši otroci so Bosanci.

Preberite še Preseljenega učenca bodo skušali prešolati.

Komentarjev 1
  • Igor Đukanović 20:28 19.december 2014.

    Poznam še en podoben primer. Sošolke se niso dogovarjale ravno za umor, a za izobčenje sošolke so. Tako da nasilja je veliko na vsakem koraku. In obupno slabega odnosa do nasilja. Mene je šokiralo, ko se je predstavnica staršev drznila ...prikaži večnila v javnosti nastopiti s trditvijo, da si je otrok sam bil kriv, ker ni hotel ven iz razreda, v katerem so pripravljali sošolci igrico. Mimogrede, ve, da je zunaj tega razreda bil redno tepen. Ne bo me čudilo, če bo čez nekaj let podobno komentirala ravnanje svojega sina, ki bo posilil kakšno punco, z besedami: "Saj je sama govorila, da si želi otroka."