Slovenija
4 ogledov

Šoštanj zahteva cela dva milijona

slovenija 13.04.13, TES, tes6, gradbisce, Sostanj, termo elektrarna Sostanj, ele Anže Petkovšek
Blok 6. Občina Šoštanj dobila le 1,5 milijona evrov, 600 tisočakov dobilo Velenje.

Občina Šoštanj je na HSE, Premogovnik Velenje in vodstvo Termoelektrarne Šoštanj (Teš) naslovila zahtevo, naj z njimi nemudoma podpišejo dolgoročni odškodninski sporazum. Doslej so imeli vsako leto sklenjenega le začasnega. Na ta račun so letos v proračunu pričakovali 2,1 milijona evrov, a so jih do danes dobili le poldrugi milijon.

"Šeststo tisočakov je bilo nakazanih sosednji Mestni občini Velenje (MOV). Da ne bo nesporazuma – prav je, da odškodnino dobijo tudi sosednje občine, a to naj ne gre z našega računa," je na seji mestnega sveta dejal šoštanjski župan Darko Menih, ki zahteva, da do konca leta dobijo še preostali znesek. A 600 tisočakov MOV ni bilo nakazanih od pogače, ki bi pripadala Šoštanju, saj ima tudi Velenje pogodbo, po kateri bi morali dobiti 750 tisoč evrov. Velenjski župan Bojan Kontič pa je spomnil, da bi moral HSE problem odškodnin rešiti sistemsko, podobno kot v Krškem za jedrsko elektrarno.

Sočno o odškodnini

Je pa te dni zaradi gradnje bloka šest očitno prekipelo tudi prebivalcem Šoštanja. "Debelo uro potrebujem za pet kilometrov do Velenja v prometni konici, da o prahu in blatnih cestah ne govorim," je povedal eden od občanov.

Predsednica Krajevne skupnosti Šoštanj Vilma Fece meni, da so krive tudi govorice, da je v Tešu preveč zaposlenih. "Zahtevati rento ali odškodnino, potem ko so sami naredili prav vse za to, da bi Teš 6 zgradili v Šoštanju z vsemi posledicami vred, je tako, kot bi se kdo podelal pred vrata šoštanjskega ali velenjskega župana, nato pa od njiju zahteval veliko toaletnega papirja, da bi si z njim obrisal zadnjo plat," pa meni nekdo na portalu Velenje.com.

Komentarjev 1
  • Avatar čavez
    čavez 09:30 11.december 2013.

    Za poskusni zagon bi bilo priporočlivo naše politike not zmetat da vidmo če sploh zagori.