Slovenija
17886 ogledov

Ceneje kot v hotelu: šotor postavijo kar v Tivoliju

1/4
Kptrsh
Priporočila najdejo na spletnih aplikacijah.

"Zadnji dve leti opažamo, da se v Tivoliju, Mostecu, na Rožniku in Šišenskem hribu pojavlja divje kampiranje. To dokazuje tudi naša fotodokumentacija," pravi vodja službe Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib Andrej Verlič. Nekateri se skrijejo v gozd, drugi pa za prenočevanje izkoristijo lesene podeste. 

Glede na Odlok o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, je taborjenje oziroma šotorjenje na tem območju, razen v Živalskem vrtu in na območju skakalnega centra, prepovedano.

Šotorijo večinoma tujci

V Tivoliju, na Rožniku in Šišenskem hribu večinoma šotorijo tujci, opažajo v Krajinskem parku, kjer skupaj s skrbniki tematskih poti v krajinskem parku, kot sta na primer planinska in Jakobova pot, ozaveščajo pohodnike o primernem obisku. Pohodniki šotore večinoma postavijo pozno popoldne, prenočijo, zjutraj po 9. uri jih ni več. 

Priporočila najdejo na spletnih aplikacijah

Iz mestnega redarstva so sporočili, da so na podlagi prijav izvedli kontrole okolice Večne poti v Ljubljani, kjer naj bi se dogajale kršitve nedovoljenega kampiranja. "Iz pogovorov s kršitelji smo ugotovili, da so ti praviloma tujci in da se ravnajo po priporočilih, nasvetih in komentarjih raznih potovalnih spletnih strani in aplikacij. Ena bolj priljubljenih naj bi bila park4night.com," pravijo na mestnem redarstvu MOL. 

Poostren nadzor

Predstavniki krajinskega parka divjim kampistom zaenkrat ne izrekajo glob. "Trenutno jih opozarjamo, da njihovo ravnanje ni v skladu z zakonodajo," pravi Verlič. Ker se divji kampisti pojavljajo vse bolj pogosto pa so obvestili mestno redarstvo in policijo in se diogovorili za izvajanje poostrenega skupnega nadzora.

Globa 83,46 evra

Ljubljanski policisti so v preteklih obravnavali več divjih kampistov, letos pa so na območju Krajinskega parka zaznali eno kršitev. "Šlo je za tujo državljanko, ki je na območju postavila šotor in v njem prenočila. Izdan ji je bil plačilni nalog zaradi kršitve 18. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru," pojasnjujejo na Policijski upravi Ljubljana. 

Zakon o varstvu javnega reda in miru za kampiranje na javnem kraju, ki za to ni določen, ali na zasebnem prostoru brez soglasja lastnika ali posestnika,  določa kazen z globo 83.46 evrov. 

Mestni redarji so v zadnjih dveh letih izvedli 11 ukrepov v povezavi s kršenjem določil 1. odstavka 18. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru, ki prepoveduje kampiranje na javnem kraju, ki za to ni določen. 
 

Komentarjev 12
  • 0ced864ed9d976da79e4e975646e3dcf59a85b96 16:27 24.julij 2019.

    Ne le Tivoli, tudi okolica 'pajzla' v Mostecu ni izjema. Šotorenje in avtodomi za sabo pustijo kup dreka.

  • Kmodri 14:56 24.julij 2019.

    Jaz imam svojo parcelo in mi ne dovolijo kampirati, češ da je to obrobje TNP:

  • Avatar Leon
    Leon 12:31 24.julij 2019.

    To se ne dogaja samo na območju LJ . Tudi v MB na Pohorju šotorijo posamezniki ali skupine ,ki jih nihče ne preganja .