Slovenija
19 ogledov

Sotra odprla svoja vrata

Socialna trgovina Sotra
1/2
Tanja Klajnščak
Socialna trgovina Sotra odprla vrata. Za tri kilograme pralnega praška bodo odšteli nekaj manj kot dva evra.

Maribor je bogatejši za socialno trgovino Sotra. V trgovini na Zrkovski cesti 61 bodo socialno ogroženi ljudje lahko nakupovali osnovne življenjske izdelke po nižjih cenah. Nekateri izdelki bodo znižani za več kot 50 odstotkov v primerjavi s cenami v običajnih trgovinah.

"Gre za ljudi, katerih dohodek ne presega 450 evrov. Se pravi zato tudi izpolnijo pristopno izjavo in na podlagi tega dobijo kartico, seveda pa je potrebno predložiti tudi dokazilo, da njihov dohodek resnično ne presega tega zneska. Na ta način smo se želeli izogniti zlorabam in morebitni preprodaji teh izdelkov," razlaga direktorica Sotre Iva Poropat.

"Ljudje se ne bojijo kupovati"

"Moram reči, da ljudje vsak dan prihajajo kar v velikem številu. Mislim, da bo obiska veliko, saj se ljudje ne bojijo kupovati po nižjih cenah," pravi delovodja trgovine Mojmir Merčnik. Dodaja, da ko je stiska, ko nimajo izhoda, nimajo izbire in iščejo možnosti za preživetje.

Že pred odprtjem trgovine so imeli več kot 100 vpisanih, ki so pridobili kartice. Limit za nakupovanje bo od 80 do 100 evrov mesečno, vendar kot pravi Poropatova, bo ta znesek lahko tudi večji, v primeru da imajo še vzdrževanega člana, odvisno pa bo tudi od mesečnega dohodka.

Izdelki neoporečni

"Ne gre za izdelke, ki so presegli rok uporabnosti, ampak gre za te, ki imajo morebiti minimalne napake pri embalaži," dodaja Poropatova. Ne glede na to, da gre za socialno trgovino, bodo tako zagotavljali kvaliteto izdelkov na tej ravni, kot jih zagotavljajo v običajnih trgovinah. V trgovini sicer ne bo tako širok asortiman izdelkov kot v preostalih trgovinah, vendar pa bodo lahko kupili vse potrebne izdelke za gospodinjstvo in osebno higieno.

Cene bodo nizke. Kot primer, za kilogram sladkorja bodo plačali slabih 80 centov, podobna cena bo tudi za liter mleka. Pol kilograma testenin stane 35 centov, pralni praški pa bodo v trikilogramskih vrečah stali slaba 2 evra.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.