Slovenija
1975 ogledov

Kopica očitkov: Kaj so na ŠOU v Ljubljani delali z denarjem?

ŠOU v Ljubljani Facebook ŠOU v Ljubljani.
Poslovanje Študentske organizacije Univerze (ŠOU) v Ljubljani je bilo ocenjeno kot neučinkovito in netransparentno.

Računsko sodišče je po reviziji poslovanja ŠOU v Ljubljani pri zastopanju interesov in pravic študentov med 1. januarjem 2020 in 30. junijem 2022 ocenilo, da je bila študentska organizacija pri tem neučinkovita. Ob tem so ji izdali priporočila za izboljšanje poslovanja in zahtevali odzivno poročilo.

Kot so pojasnili na računskem sodišču, ŠOU ni sprejel dolgoročnega strateškega dokumenta, ki bi za daljše časovno obdobje opredelil želene cilje, ukrepe za doseganje ciljev, pričakovane učinke in kazalnike za merjenje njihovega doseganja za vsa področja zastopanja interesov in pravic študentov, zato letnega načrtovanja niso mogli prilagoditi zahtevam strateških dokumentov in niso mogli spremljati doseganja dolgoročnih ciljev ter o njih poročati.

Oteženo je bilo tudi poznejše vrednotenje učinkovitosti in uspešnosti poslovanja, k čemur je prispevalo tudi dejstvo, da iz opisov postavk v finančnih načrtih in druge predložene dokumentacije ni bilo mogoče razbrati, na kakšen način je bila sploh določena višina sredstev za financiranje posameznih postavk oziroma ali je višina v finančnem načrtu določenih sredstev temeljila na ugotovljenih finančnih potrebah za izvedbo načrtovanih projektov.

Financirali s prispevkom študentov

Ob tem revizorji ugotavljajo, da je ŠOU v Ljubljani nekaj več kot tretjino vseh sredstev, s katerimi je razpolagal, namenil pravnim osebam, ki jih je (so)ustanovili za izvajanje dejavnosti, pri tem pa niso zagotovili pridobitve takšnih informacij z njihove strani, ki bi jim omogočilo učinkovito spremljanje in nadzor nad izvajanjem projektov.

Ljubljanska študentska organizacija je sredstva porabljala tudi za projekte predsedstva in študentskih organizacij visokošolskih zavodov, pri čemer teh ni niti načrtovala, o njih ni poročala in jih niti ni dokumentirala na način, da bi bilo mogoče potrditi, da so bila sredstva porabljena namensko in pregledno.

ŠOU v Ljubljani | Avtor: Facebook Facebook

Posamezne projekte so financirali tudi s prispevkom študentov, pri čemer pa ni bilo mogoče ugotoviti, komu so študenti plačali prispevek za izvedbo aktivnosti, ŠOU v Ljubljani pa prispevkov ni niti načrtovala v finančnih načrtih niti jih ni evidentirala v poslovnih knjigah med svojimi prihodki.

Prav tako po oceni računskega sodišča ŠOU v Ljubljani ni vzpostavil učinkovitega sistema financiranja dejavnosti, ki so jih v skladu z ustanovitvenimi akti izvajali člani njene družine, zaradi pomanjkljivih finančnih načrtov članov družine pa ŠOU tudi ni mogel učinkovito spremljati njihovega izvrševanja.

Skoraj polovica za lastno delovanje

Skoraj polovico vseh sredstev je ŠOU porabil za svoje delovanje, pri porabi teh sredstev pa po mnenju revizorjev ni vselej ravnal v skladu s pravnimi podlagami, pri čemer je računsko sodišče kršitve predpisov ugotovilo predvsem na področju javnega naročanja.

Računsko sodišče je od ŠOU v Ljubljani zato zahtevalo predložitev odzivnega poročila in ji za izboljšanje poslovanja podalo več priporočil.

Na domnevno sporno poslovanje študentske organizacije so že poleti opozarjali predstavniki Radia Študent po tistem, ko so opozorili na njihovo nerazumno dolgo odločanje o zahtevi za dostop do informacij javnega značaja. Zahtevali so namreč dokumente o tem, kako ljubljanska študentska organizacija porablja milijone študentskega denarja. Zaradi po njihovem mnenju netransparentnega delovanja so pred meseci skrb izrazili tudi v Slovenski demokratski mladini (SDM).

Na ŠOU v Ljubljani so takrat zavrnili očitke o prikrivanju podatkov o poslovanju in zatrdili, da jih vselej transparentno predstavljajo študentskim poslancem. Prav tako jih na podlagi zahtev, skladnih z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja, delijo z zainteresirano javnostjo, so še zatrdili.

Odziv ŠOU v LJ: covid, svoboda upravljanja, razpisi, manj dogodkov ...

"Računsko sodišče RS je v letu 2022 obiskalo in revidiralo delovanje ŠOU v Ljubljani, pri čemer pa ni ugotovilo kakšnih nepravilnosti ali nepreglednosti delovanja študentske organizacije," so v odzivu na zaključke revizije zapisali pri ŠOU v Ljubljani. 

"Pri revidiranju se je Računsko sodišče RS ukvarjalo z vprašanjem učinkovitega delovanja v smislu revizorske stroke. Računsko sodišče RS je iz tega vidika resda slabo ocenilo učinkovitost delovanja ŠOU v Ljubljani, vendar odgovornosti za to ni mogoče pripisati izključno ŠOU v Ljubljani, saj je bila takšna revizija narejena prvič v zgodovini delovanja ŠOU v Ljubljani v samostojni Sloveniji," so pojasnili v organizaciji.

Na očitke o pomanjkljivem nadzoru nad svojimi zavodi in Fundacijo študentski tolar so odgovorili, da je to posledica preteklih odločitev, s katerimi so želeli tem ustanovam omogočiti več organizacijske in upravljalske svobode. Zdaj bodo vzpostavili višjo stopnjo kontrolnih vzvodov, so zapisali.

"ŠOU v Ljubljani se je bil primoran umakniti iz organov upravljanja članov družine ŠOU v Ljubljani zaradi zagotavljanja finančnih virov iz razpisov EU in Republike Slovenije," so pojasnili.

Del težav so pri ŠOU v Ljubljani zvalili tudi na epidemijo covida-19, v času katere so bile "bistveno okrnjene finančne zmožnosti ŠOU v Ljubljani". Takrat je bil zaznan upad študentskega dela, izpeljanih je bilo "neprimerljivo manj izpeljanih prireditev, dogodkov, koncertov."

ŠOU v Ljubljani je precejšnje število priporočil Računskega sodišča RS iz nejavnih dokumentov že upošteval, so še dodali pri omenjeni organizaciji. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • a3479c8857678e87df3c796b6335aa01be0c1022 15:55 19.december 2023.

    30 let iste zgodbe

  • Idioti 15:35 19.december 2023.

    So in bodo še, kot svinja z mehom !

  • rd2dmk2 13:37 19.december 2023.

    kar se študent(janezek) nauči, potem to direktor(janez) izvaja. torej ne bodite presenečeni, ko boste čez par let, ko bo ta mladež zasedla stolčke pokojnih osamosvojiteljev, da boste ostal brez plače penzije, bajte in gat. tako da dragi moji, kako že ...prikaži veče poje domicelj -- masti ste vredni leskove, pa ne samo kadar siničke podite.