Slovenija
39 ogledov

ŠOU zahteva Šobin odstop

Katja Šoba (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Študentska organizacija v Ljubljani zahteva odstop predsednice Katje Šoba. "Odziv ŠOU v Ljubljani razumem kot dejanje upora proti predlaganim spremembam študentske ustave," odgovarja Šoba.

Neuradno smo izvedeli, da je buren odziv ŠOUL sprožila sprememba, ki naj bi jo obravnavali na sredini skupščini. Sprememba predvideva, da bi ŠOUL znižali sredstva za 13 odstotkov in tri odstotke razdelili med ostale entitete, 10 odstotkov pa namenili posebnemu skladu. Sredstva iz tega sklada bi bila na voljo vsem, tako klubom kot študentskim organizacijam univerz, dodelitev pa bi potekala bolj transparentno. Prihodki ŠOUL iz naslova študentskega dela so lani sicer znašali 5,6 milijona evrov.

"Današnja reakcija Študentske organizacije Univerze v Ljubljani je le posledica napovedanih sprememb, ki jih želijo uvesti predstavniki Študentske organizacije Slovenije, da se uvedeta večja transparentnost in večji nadzor s konkretnimi sankcijami. Želimo urediti sistem, da v prihodnje ne bi več prihajalo do neracionalne porabe študentskega denarja," se je na zahtevo odstopa s strani ŠOU odzvala Šoba.

Odgovor predsednice ŠOS si lahko preberete TUKAJ.

Že v dopoldanskih urah nam je zatrdila, da je poziv najverjetneje povezan s sklicem skupščine, ki pa je bil po njenem pravilno izvršen. "V študentski ustavi nikjer ne piše, na čigavo pobudo se dopolni dnevni red, to sem tudi že uradno odgovorila ŠOUL," je povedala Šoba.

V nemilosti ŠOUL

Kot smo izvedeli, so slednji po "intenzivnem dvomesečnem posvetovanju" ugotovili, da se Šoba "še vedno izogiba odgovornosti za majske študentske in dijaške demonstracije in za šest mesecev neuspešnega dialoga z Vlado Republike Slovenije. Hkrati je predsednica ŠOS poziv za sklic Skupščine ŠOS izvedla na nezakonit način".

Nezakonito
Sklic Skupščine ŠOS je zahtevala poslanka Študentskega zbora ŠOU v Ljubljani, in sicer z namenom evalvacije demonstracij ŠOS in DOS 19. maja in ukrepanj v zvezi z njimi ter z namenom proučitve statusa ŠOS in njegovih organizacijskih oblik.

Kot smo izvedeli, ŠOU meni, da je Šoba ta poziv zlorabila z glede na študentsko ustavo in akte ŠOS nezakonitim predlogom spremembe dnevnega reda skupščine ŠOS, s katero želi "disciplinirati ŠOU v Ljubljani".

Kot poudarja ŠOU, skupščina ŠOS tako ni bila sklicana v skladu s študentsko ustavo ter akti ŠOS in ŠOU v Ljubljani. ŠOU v Ljubljani je ŠOS na to že opozoril, a preklica sklica skupščine ŠOS še ni prejel. Tudi zato predsednik ŠOU v Ljubljani Jernej Štromajer za ponedeljek zahteva sklic izredne seje predsedstva ŠOS, na kateri med drugim zahteva revizijo poslovanja in delovanja ŠOS v mandatu aktualnega vodstva.

Osebni interesi?
Predsednica ŠOS je od ŠOU v Ljubljani pričakovala popolno podporo projektu elektronizacije subvencionirane študentske prehrane. ŠOU v Ljubljani domneva, da je zaradi svoje načelnosti  pri uvajanju novega elektroniziranega sistema postal "žrtev diskreditacij predsednice ŠOS in posameznikov iz ozadja".  

ŠOU v Ljubljani študentom ne more več zagotavljati, da politike ŠOS ne usmerjajo različni zasebni interesi in skupine zunaj študentskega organiziranja, zato se od takšnega politikantskega dela določenih članov predsedstva ŠOS distancira.  

"Čeprav pričakuje pritiske iz različnih strani, ŠOU v Ljubljani verjame, da se bodo s časom pokazale vse zablode tovrstne politike pritiska in zavračanja dialoga z vlado, ki ga je do zdaj prakticiral ŠOS," so nam še povedali v Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani.   

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.