Slovenija
1618 ogledov

SOVA vložila ovadbe, Nemec sprašuje o pristojnosti KNOVS

Sedež Sove, Sova, slovenska obveščevalno varnostna agencija Saša Despot
Afera glede uhajanja tajnih podatkov s SOVE se zaostruje.

"Slovenska obveščevalno-varnostna agencija je danes pri Državnem tožilstvu RS in in policiji naznanila znane in neznane storilce zaradi suma storitve več kaznivih dejanj po 260. členu Kazenskega zakonika. Podrobnejših pojasnil v zvezi z ovadbo agencija zaradi interesa nadaljnjih postopkov ne more posredovati," so zapisali na spletni strani slovenske obveščevalne agencije SOVA. 

KNOVS opravil nadzor, še isti dan informacije pri mediju

Kazenske ovadbe zoper znane in neznane storilce so na SOVI vložili zaradi suma nezakonitega uhajanja tajnih informacij v zvezi z zaposlovanjem na agenciji. Kdo je med ovadenimi torej ni znano, zelo verjetno pa gre za člane parlamentarne komisije nadzor varnostnih služb (KNOVS). 
Pooblaščena komisija Knovsa, ki jo je vodil podpredsednik Knovsa Žan Mahnič (SDS), sestavljali pa še predsednik Knovsa Matej Tonin (NSi), Zvonko Černač (SDS) in Monika Gregorčič (SMC), so 1. oktobra opravili nenapovedan nadzor na Sovi, kjer so preverjali kadrovanje v agenciji v času vlade Marjana Šarca. Še isti dan je tajne informacije objavil eden od medijev. 

V sredo, 9. oktobra 2019 so iz SOVE sporočili, da KNOVS zahtevanih podatkov glede kadrovskih zahtev ne more posredovati, saj da je močno zaskrbljena zaradi varnosti podatkov.  

Nemec zahteva pojasnila, kaj KNOVS sme in kaj ne

"Očitno je, da je glede zahtevanih podatkov med KNOVS in Sova prišlo do različnih pravnih tolmačenj o tem, kaj KNOVS sme oziroma česa ne sme zahtevati od Sove," ugotavlja poslanec SD in član KNOVS Matjaž Nemec, ki je danes na Zakonodajno-pravno službo DZ naslovil zaprosilo za pravno mnenje o pristojnostih komisije glede njene zahteve za podatke o kadrovskih zadevah Sove.. 

"V zvezi z navedenim in vprašanjem pristojnosti KNOVS - predvsem v luči zakonitih pooblastil in pristojnosti komisije - bi se kot njen član rad prepričal, ali je KNOVS formalnopravno upravičen do podatkov o kadrovskih zadevah, ki jih je od Sove zahteval na zadnjem nenapovedanem obisku 1. oktobra 2019," pravi Nemec in kot član Knovs Zakonodajno-pravno službo DZ prosi, "da pripravi pravno mnenje o tem, ali ima zahteva Knovs po posredovanju podatkov na agenciji Sova ustrezno pravno podlago v Ustavi RS, Zakonu o parlamentarnem nadzoru obveščevalnih in varnostnih služb in ostalih predpisih" .

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 14:13 14.oktober 2019.

    Žan Mahnič odšel v tujsko legijo!... https://www.norakrava.si/zan-mahnic-odsel-v-tujsko-legijo/