Slovenija
25 ogledov

Sova z novim direktorjem

Janez JanÅ¡a Žurnal24 main
Vlada je z mesta direktorja Sove razrešila Matjaža Šinkovca. Zamenjal ga bo strokovnjak za kriminalistično informatiko Andrej Rupnik.

Vlada je v četrtek poleg odstopov treh ministrov – ministra za promet Janeza Božiča, ministra za zdravje Andreja Bručana in ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo  Jureta Zupana – potrdila tudi razrešitev dosedanjega direktorja Slovenske varnostno obveščevalne službe (Sova)  Matjaža Šinkovca. Premier Janez Janša je pojasnil, da je bil z delom Šinkovca, ki je bil na položaju slabo leto dni, zadovoljen. Kot razlog za zamenjavo je navedel premike v Sovi in dejstvo, da je prva stopnja prenove agencije končana. Poleg tega pa so nastopile tudi nove prioritete, kot je denimo predsedovanje Slovenije Evropski uniji v prvi polovici prihodnjega leta.

Andrej Rupnik novi direktor Sove

Afera Sova je tudi eden izmed razlogov za zamenjavo Šinkovca.

 
Šinkovca, ki bo svojo novo funkcijo kot državni sekretar v kabinetu predsednika vlade opravljal na zunanjem ministrstvu, bo na položaju zamenjal Andrej Rupnik . Slednji velja za dobrega strokovnjaka za kriminalistično informatiko in kriminalistično analitiko ter je bil do imenovanja v slovenski policiji zaposlen 28 let. Od leta 2000 pa je na generalni policijski upravi opravljal funkcijo vodje sektorja za mednarodne odnose v službi generalnega direktorja policije.

Afera Sova

Afera Sova je izbruhnila na začetku poletja, ko so v javnost prišli podatki, da naj bi obveščevalna agencija v letu 2004 posnela več telefonskih pogovorov med predsednikom hrvaške vlade Ivom Sanaderjem in takratnim vodjo slovenske opozicije Janezom Janšo. Nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar sicer vseskozi trdi, da je Sova delovala zakonito, poslanec SD Anton Rop pa pravi, da sta se Sanader in Janša dogovarjala za incidente v Piranskem zalivu. Zato je Janša v sredo na ljubljansko okrožno sodišče vložil civilno tožbo, v kateri zahteva, naj Rop izjavo javno umakne in se javno opraviči. Rop je v odzivu izrazil prepričanje, da bo vložena tožba pomembno vplivala na to, da bo lahko dokazal resničnost svojih izjav.

Različni odzivi na odstavitev

Po Erjavčevem mnenju je treba vzroke za zamenjavo na Sovi iskati tudi v pripravah na predsedovanje EU. 

 
Na odstavitev Šinkovca so se odzvali tudi v nekaterih koalicijskih in opozicijskih strankah. Tako po mnenju predsednika SLS Janeza Podobnika "Sova trenutno preživlja viharne čase, ki jih je treba prebroditi" . Po njegovi domnevi se je Šinkovec odločil, da vodenje Sove zanj ni ključen izziv. Zaradi kratkosti njegovega vodenja Sove pa predsednik DeSUS Karl Erjavec težko ocenjuje njegovo uspešnost. Meni, da je treba vzroke za njegov odstop iskati tudi v pripravah na slovensko predsedovanje Evropski uniji.

Poslanec iz vrst nepovezanih poslancev  Pavel Gantar pa razrešitev Šinkovca označuje za pričakovano. Ob tem izraža upanje, da bo novi direktor Andrej Rupnik, ki ga Gantar osebno ne pozna, samo profesionalec. Problem Šinkovca je, da je bil diplomat, profesionalec, seveda pa tudi profiliran član SDS, meni Gantar. V Slovenski nacionalni stranki se sprašujejo, čemu je do odstopa direktorja Sove prišlo ravno v tem času, hkrati pa obljubljajo, da bodo dogajanje v Sovi budno spremljali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.