Slovenija
31 ogledov

Sova že tretjič preprečila nadzor

(Foto: Bobo) Žurnal24 main
Sova: Članom nadzorne komisije smo v celoti omogočili izvajanje njenih nalog v okviru zakonsko opredeljenih pristojnosti komisije. Černač: Nadzor je bil včeraj že tretjič preprečen.

Nadzor že tretjič preprečen
Sova se po besedah predsednika komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Zvoneta Černača po nepotrebnem vpleta v delo parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb "in želi zanikati nekaj, česar ni mogoče zanikati".

V sporočilu za javnost Černač opozarja, da je bil v torek že tretjič preprečen parlamentarni nadzor nad delom gradiv, ki jih je pod svoje okrilje oktobra lani vzela Sova in jim določila ustrezne oznake zaupnosti. "Ta gradiva je lahko videl varuh človekovih pravic, parlamentarni nadzorni komisiji, ki jo vodi predstavnik opozicije, pa je bil parlamentarni nadzor včeraj že tretjič preprečen."

Na Sovi poudarjajo tudi, da delujejo v okviru svojih zakonsko določenih pristojnosti in v skladu s sodobnimi strokovnimi načeli. Kar pa izključuje kakršno koli vplivanje agencije na notranjepolitično dogajanje. "Sova se z notranjepolitičnimi vsebinami ne ukvarja in tudi ne vzpostavlja nikakršne vzporedne oblike tajne službe, prav tako ne nadzoruje predstavnikov opozicije – to velja tako za preteklo kot sedanje in prihodnje delovanje agencije."

Omogočili smo izvajanje nalog
"Sova je članom nadzorne komisije v celoti omogočila izvajanje njenih nalog v okviru zakonsko opredeljenih pristojnosti komisije," so pri Sovi zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da navedba predsednika nadzorne komisije o onemogočanju izvajanja parlamentarnega nadzora v agenciji ne drži.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so člani nadzorne komisije v okviru včerajšnjega nadzora od Sove ponovno zahtevali, da jim omogoči vpogled v arhivsko gradivo SDV, ki se hrani v prostorih agencije, čeprav so jim na Sovi večkrat pojasnili, "da ji ne more omogočiti vpogleda v to gradivo, saj Sova ni lastnik tega gradiva in zato ni pristojna za odločanje o vpogledu v zadevno gradivo ter da je za odločanje o vpogledu v zadevno gradivo kot upravljavec gradiva pristojen Arhiv RS".

Na Sovi še navajajo, da si prizadevajo za tvorno sodelovanje s pristojno parlamentarno nadzorno komisijo, saj je le-to med nadzorovano ustanovo in nadzorovalcem eden tistih elementov, ki omogočajo kakovostno nadgradnjo delovanja obveščevalnih in varnostnih služb. "Žal kljub prizadevanjem agencije za vsaj korektno sodelovanje z nadzorno komisijo v posameznih primerih ugotavljamo, da se nadzorna funkcija komisije v odnosu do Sove očitno uporablja v neke druge namene in ne v tiste, zaradi katerih je bila vzpostavljena."


Sova je članom nadzorne komisije v celoti omogočila izvajanje njenih nalog v okviru zakonsko opredeljenih pristojnosti komisije. Zato navedba predsednika nadzorne komisije, da je Sova komisiji že tretjič onemogočila izvajanje parlamentarnega nadzora v agenciji, ne drži.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.