Slovenija
2 ogledov

Sovraštva na spletu vse več

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Na internetu vse bolj narašča kibernetično nasilje, še posebej na socialnih omrežjih, kot so Facebook, MySpace, Twitter in Youtube.

To ugotavlja letošnje poročilo Digital Terrorism and Hate, ki je v primerjavi z lanskim letom zabeležilo 20-odstotni skok v številu spletnih strani, ki širijo sovraštvo.

Po poročanju CNN so predvsem socialna omrežja primerna tarča za hitro širjenje sovažnih in terorističnih idej. Gre za globalni trend, ki ni povezan zgolj s posameznimi regijami ali državami, opozarjajo organizacije, ki nadzirajo dogajanje.

Ena izmed njih je Wiesenthalov center, sicer bolj znan po iskanju nacističnih zločincev. Center ugotavlja, da so številni "domači" teroristi zelo dejavni na internetu. Tako je znan primer Jamesa W. Von Brunna, ki je junija lani v muzeju holokavsta v Washingtonu ustrelil varnostnika. Preiskovalci so kasneje ugotovili, da je 88-letni Von Brunn vodil spletno stran z imenom Sveto zahodno cesarstvo. Na njej je kot krivce za šestletno zaporno kazen, ki jo je moral prestati v 80. letih minulega stoletja, krivil "črnuharsko" poroto, "židovsko-zamorskega" tožilca in židovskega sodnika.

Kako narediti bombo?
Še bolj zastrašujoč pa je porast spletnih strani "Kako narediti ...", ki uporabnike učijo izdelovanja bomb ali kibernetičnih napadov na druge spletne strani.

Na širjenje sovraštva niso imune niti spletne strani, kot je eBay. Neki uporabnik je tako nedavno na priljubljeni trgovski strani ponujal originalni "holokavstni" prstan, ki ga je prejel od svojega strica. Ta je bil paznik v taborišču v Dachauu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.