Slovenija
30 ogledov

S&P zagrozila državam skupine G20

Evro Reuters
Bonitetna agencija Standard & Poor's je opozorila, da bi lahko znižala bonitetne ocene "velikega števila visoko rangiranih" držav skupine G20 do leta 2015. Razlog: visoki stroški zagotavljanja socialne države.

Razvite evropske države, Japonska in ZDA bi lahko v naslednjih letih doletele nižje bonitetne ocene, saj bo z javnim denarjem zaradi hitrega staranja prebivalstva težko financirati vse vzvode socialne države – od pokojninskega do zdravstvenega sistema, opozorila S&P povzema Reuters.

Analitik omenjene bonitetne agencije Marko Mršnik je v analizi ugotovil, da bodo vse višji stroški za vzdrževanje zdravstvenega sistema povzročili velike pritiske na javne finance v naslednjih desetletjih.

Ob tem še opozarja, da so v naslednjih treh letih možna znižanja bonitetnih ocen, če vlade ne bodo sprejele reform, ki bi spremenile sisteme socialne varnosti.

Žrtve socialnih sistemov

Byun Yanggyu iz korejskega Ekonomsko-raziskovalnega inštituta je ob tem opozoril, da bodo razvite države postale žrtve svojih socialnih sistemov.

"Bolj kot je država razvita, bolj zapleten je sistem socialnega varstva. Za to, da bodo lahko vzdrževale omenjene sisteme, bodo morale drugod zmanjšati porabo," je dejal Byun.

Stroški za zdravstveno varstvo bodo v prihodnosti v razvitih državah eni izmed najbolj rastočih. Poleg tega pa je za vse razvite države značilno hitro staranje prebivalstva in padanje stopnje rodnosti prebivalstva ter vse višji stroški socialnega varstva.

Pokojninske reforme ne bodo dovolj

Do leta 2060 se bo na primer število japonskega prebivalstva zmanjšalo za 30 odstotkov, starejši od 65 let pa bo vsak drugi od petih prebivalcev, kažejo uradni podatki.

Japonski izdatki za pokojnine in zdravstvo bodo letos predstavljali 22 odstotkov bruto domačega proizvoda oziroma 108 trilijonov jenov (1,05 trilijona evrov). Po nekaterih projekcijah pa bi se lahko omenjeni izdatki do leta 2025/26 zvišali na 141 trilijonov jenov.

V agenciji med drugim vse voditelje držav G20 opozarjajo, da same spremembe pokojninske zakonodaje ne bodo dovolj, saj bodo vse višji stroški za zdravstvo izničili večji del prihrankov s strani sprememb pokojninskih sistemov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.