Slovenija
4 ogledov

Spadamo med varnejše države

šola, prvi šolski dan, prvošolčki, Zoran JAnković Žurnal24 main
Začetek šolskega leta. Prometna varnost se izboljšuje, manj je prometnih nesreč, število huje poškodovanih pa ostaja približno enako.

"Po zadnjih podatkih smo se vrnili v trend izboljšanja prometne varnosti, saj sta na slovenskih cestah v primerjavi z lanskim letom dva mrtva manj, za pet odstotkov se je zmanjšalo tudi število prometnih nesreč, število huje telesno poškodovanih ostaja približno enako," je danes na novinarski konferenci sporočil Ljubo Zajc z Javne agencije za varnost v prometu. Glavno sporočilo pa je namenil staršem, ki morajo oceniti otrokove sposobnosti za samostojno udeležbo v prometu in presoditi, kdaj so otroci kos nepredvidljivim razmeram v prometu.

Letos slabše kot prej

Vesna Marinko pa je poudarila, da se uvrščamo med najvarnejše države v Evropi in smo izmed držav članic EU glede na varnost otrok v prometu na tretjem mestu z 10-odstotnim zmanjšanjem števila smrtnih žrtev med otroki. A letos je prometna varnost otrok nekoliko slabša kot v zadnjih dveh letih.

Do 28. avgusta je zaradi posledic prometnih nesreč tako umrlo osem otrok in mladoletnikov, od tega je v starostni skupini od 0 do 7 let umrlo pet otrok, v starostni skupini od 8 do 14 let je umrl en otrok in v starostni skupini od 15 do 17 let dva mladostnika.

Umrlo pet otrok

Za posledicami prometnih nesreč je letos tako umrlo pet otrok, kar znaša 62 odstotkov vseh umrlih iz teh starostnih skupin. Otroci so le redko povzročitelji nesreč, najpogosteje pa so žrtve neupoštevanja predpisov in neprevidne vožnje drugih, dodajajo v agenciji. V prvih šolskih dneh bo sicer kar tisoč prostovoljcev opravilo približno 10 tisoč prostovoljnih ur dela na prehodih za pešce, ob šolah in šolskih poteh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.