Slovenija
10 ogledov

Spam se še vedno splača

Firefox, ki si predvsem zaradi varnostnih pomislekov glede Internet Explorerja p Žurnal24 main
Mineva deset let od pojava prvega virusa, ki se hrani s človeško naivnostjo.

Te dni mineva deset let od pojava virusa ILOVEYOU (angleško 'ljubim te'). Virus je s prisrčnim imenom uporabnike prelisičil, da so odprli program, ki je okužil računalnik in se z njega razpošiljal naprej. Po tem načelu danes deluje večina nezaželene elektronske pošte.

Čeprav naj bi bilo od pojava virusa kar 90 odstotkov vseh poslanih sporočil nezaželenih oziroma spama, večina teh sporočil ne pride do naslovnikov. "Porast spama je povzročil, da se je veliko vložilo v razvoj obrambe – filtrov, ki nam pošto očistijo," razlaga Gorazd Božič iz centra za posredovanje pri internetnih incidentih SI-CERT.

 

"Še vedno skozi filtre pride spam, ki ga pošiljatelji pazljivo skonstruirajo tako, da se izmuzne kriterijem, ki jih filtri uporabljajo. Obramba se prilagodi in bitka se tako nadaljuje," pravi Božič in dodaja: "Spam se še vedno izplača, zato še ni izginil."

 

In na kaj morajo uporabniki spleta po desetih letih od pojava nove oblike virusov posebej paziti? "Na kraje gesel in spletne prevare. Ponudbe, ki so videti neverjetne, to ponavadi so. Včasih jim delajo družbo priponke, ki nam pri ogledu ponudbe podtaknejo tudi virus, ki lahko ukrade gesla in certifikate," razlaga Božič.

 

Internet Explorer izgublja

Predvsem zaradi varnosti, ki se je na Microsoftovih brskalnikih po incidentu z vdorom v račune kitajskih oporečnikov izkazala za premajhno, pa se spreminja tudi način, na katerega ljudje po svetu dostopajo do spleta.

 

Microsoftov brskalnik Internet Explorer po zadnjih podatkih uporablja le še slabih 60 odstotkov uporabnikov. Brskalniku, ki ga je po podatkih BBC leta 2003 uporabljalo kar 95 odstotkov vseh uporabnikov, je račune v prvi vrsti prekrižal Mozillin Firefox. Tega uporablja že skoraj četrtina uporabnikov, sledi pa Google Chrome, ki se je z lanskega komaj dvoodstotnega deleža dvignil na 6,7 odstotka.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.