Slovenija
19 ogledov

Španija bo privila bogataše

Barcelona, Španija Žurnal24 main
Španski parlament je potrdil uvedbo davka na premoženje. Veljal bo letos in prihodnje leto, občutilo pa ga bo okoli 160 tisoč ljudi.

Teh 60 tisoč ljudi ima premoženje v vrednosti več kot 700 tisoč evrov. Davek bo prinesel dve milijardi evrov, s katerimi bodo krpali javnofinančni primanjkljaj.

Ta davek so Španci poznali že prej, vendar ga je vlada zamrznila leta 2008. Takrat je namreč ravno izbruhnila gospodarska kriza, vlada pa je presodila, da bi omenjeni davek premočno udaril srednji sloj prebivalstva.

Javnofinančni primanjkljaj Španije je lani znašal 9,2 odstotka bruto domačega proizvoda, Španija pa ga namerava znižati na šest odstotkov letos, štiri odstotke prihodnje leto in tri odstotke leta 2013.
Večina opozicijskih strank je uvedbo davka označila za obupano predvolilno potezo vladajočih socialistov, a sta proti glasovala le dva poslanca. Za uvedbo jih je glasovalo 176, 166 je bilo vzdržanih. Volitve bodo novembra.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.