Slovenija
2 ogledov

Španija potrebuje največ 62 milijard

španska banka Reuters
Madrid bo za pomoč španskim bankam uradno zaprosil v prihodnjih dneh, je danes v Luksemburgu povedal španski finančni minister. Pričakovalo se je, da bo Španija prošnjo predstavila danes. Potrebovali naj bi največ 62 milijard evrov.

"Gre le za formalnost. Danes smo tu, da pojasnimo, kakšne so razmere v španskem bančnem sektorju," je dejal Luis de Guindos ob prihodu na zasedanje finančnih ministrov držav v območju evra.

Španski minister bo danes kolegom zgolj predstavil sklepe dveh neodvisnih revizij razmer v španskem bančnem sektorju in z njimi razpravljal o nadaljnjih korakih.

"Podrobno bomo govorili o tem in o naslednjih korakih, ki jih moramo narediti, saj to ni preprost proces. Začenja se zdaj in končati ga moramo v prihodnjih dneh," je sklenil.

"Španija podžiga živčnost trgov"

Nekateri so do španskega oklevanja s prošnjo za pomoč kritični. Po mnenju irskega finančnega ministra Michaela Noonana Španija z zavlačevanjem še podžiga živčnost trgov.

Madrid bi moral po Noonanovih besedah za pomoč uradno zaprositi že pred dvema tednoma, ko je evrska skupina napovedala, da je Španiji pripravljena posoditi do sto milijard evrov.

"Če bi Španija zaprosila tisti konec tedna, ko je bil dosežen ta dogovor, in opredelila svoje potrebe, bi to morda ublažilo skrbi trgov," je menil irski minister.

Dokler prošnje ne bo in dokler ne bo gotovosti glede potrebne vsote, pa se bodo trgi še naprej odzivali živčno, v tem je problem, je še opozoril Noonan.

Potrebovale naj bi največ 62 milijard evrov

Španske banke v najslabšem primeru potrebujejo 62 milijard evrov, kažejo izsledki danes objavljenih neodvisnih revizij bančnega sistema te velike članice območja evra. Španija naj bi območje evra za pomoč pri dokapitalizaciji bank uradno zaprosila v prihodnjih dneh, evrske države pa so ji pripravljene pomagati z do sto milijardami evrov.

Del v začetku maja predstavljene reforme španskega bančnega sistema je bilo tudi imenovanje dveh neodvisnih družb, ki sta natančno raziskali izpostavljenost španskih bank po poku nepremičninskega balona oziroma obseg slabih naložb. Gre dejansko za neke vrste neodvisen obremenitveni test španskih bank.

To nalogo sta opravili dve svetovno priznani svetovalni družbi, nemška Roland Berger in ameriška Olivier Wyman.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.