Slovenija
15 ogledov

Španija uradno zaprosila za pomoč

Banka Španije Reuters
Španija je danes območje z evrom tudi uradno zaprosila za pomoč. Španski gospodarski minister Luis de Guindos je v pismu šefu evrske skupine Jean-Claudu Junckerju zapisal, da država potrebuje do 100 milijard evrov pomoči.

Finančni ministri območja z evrom naj bi o pomoči Španiji razpravljali na srečanju 9. julija. V pismu sicer natančne številke o pomoči ni, a de Guindos finančnim ministrom skupne evropske valute za izhodiščno točko predlaga poročilo Mednarodnega denarnega sklada o stanju španskih bank, skupaj z revizijo bančnega sistema, ki sta jo opravili nemška družba Roland Berger in ameriška Olivier Wyman.

Španski minister je v pismu potrdil, da bo šla pomoč bankam, in sicer preko tamkajšnjega sklada za prestrukturiranje bank (FROB). Svetovalni hiši Roland Berger in Olivier Wyman sta v reviziji ocenili, da španske banke v najslabšem primeru potrebujejo 62 milijard evrov.

Španska vlada, kot je v pismu izpostavil de Guindos, ponudbo območja evra, da so državi pripravljeni posoditi denar, vidi kot zelo naklonjeno. Ob tem je minister dodal, da bodo območju evra pri odločanju o primernih kriterijih posojila ponudili vso pomoč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.