Slovenija
12 ogledov

Španiji 175 milijonov evrov poroštev

Denar, evro, evri Shutterstock
Vlada je na redni seji odobrila slovenski del finančne pomoči Španiji, sprejela pa je tudi najvišjo dovoljeno višino odhodkov, ki bodo lahko v prihodnjem letu dosegli 9,5 milijarde evrov, v letu 2014 pa 9,3 milijarde evrov. Dala je tudi soglasje k finančnemu načrtu ZZZS.

"Odhodki bodo lahko v letu 2013 dosegli največ 9,5 milijarde evrov, kar pomeni primanjkljaj v višini 2,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), v letu 2014 pa 9,3 milijarde evrov, kar ustreza proračunskemu primanjkljaju v višini 1,8 odstotka BDP," je na novinarski konferenci po seji povedal v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje Anže Logar.

Vlada je po njegovih besedah sprejela tudi predlog spremembe sklepa o priporočilih glede nagrajevanja članov organov nadzora v gospodarskih družbah, s katerim se podaljšuje obdobje znižanja sejnin do 31. decembra 2014.

Zelena luč za finančno pomoč Španiji

Vlada je odobrila koriščenje sredstev za instrumente financiranja za namen zagotovitve finančne pomoči Španiji iz začasnega sklada za zaščito evra (EFSF).

Finančni ministri držav v območju evra bodo o programu pomoči za Španijo odločali v petek, delež Slovenije pa za zdaj znaša okoli 175 milijonov evrov poroštev.

Pogoji za črpanje pomoči se bodo nanašali na finančni sektor in bodo vključevali tako pogoje za posamezne banke v skladu s pravili EU glede državnih pomoči kot tudi pogoje za celotni bančni sistem.

Vzporedno bo Španija morala izpolnjevati tudi zaveze v okviru postopka čezmernega primanjkljaja ter upoštevati priporočila za odpravo makroekonomskih neravnotežij v okviru evropskega semestra, je zapisala vlada.

Za finančni načrt ZZZS

Ministrski zbor pa je dal soglasje tudi k finančnemu načrtu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za letošnje leto.

Ker ZZZS prenaša skoraj 30 milijonov evrov stroškov v prihodnje leto, je vlada zavod po besedah Logarja opozorila, da mora zavod v prihodnje načrtovati proračun tako, da ne bo prihajalo do presežkov odhodkov nad prihodki.

Načrtovani prihodki zavoda v finančnem načrtu za letošnje leto tako znašajo 2,33 milijarde evrov, odhodki pa 2,35 milijarde evrov.

Finančni načrt vključuje tako ukrepe zakona za uravnoteženje javnih financ kot tudi ukrepe, ki so vključeni v aneks k splošnemu dogovoru. S pripravo finančnega načrta je ZZZS čakal tako dolgo ravno zato, da so lahko oblikovali realnejši finančni načrt, ki bi že upošteval varčevalne ukrepe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.