Slovenija
0 ogledov

Španski kralj utišal Chaveza

Chavez grozi ZDA z embargom. Žurnal24 main
"Utihni!" je španski kralj Juan Carlos zaklical venezuelskemu predsedniku Hugu Chavezu med zaključnimi govori voditeljev iz latinskega sveta in tako pikro končal ibersko-ameriški vrh.
"Zakaj že ne utihneš?" je zavpil kralj Chavezu in uperil kazalec na predsednika, ko je ta skušal prekiniti govor španskega premiera Joseja Luisa Rodrigueza Zapatere. Zapatero je ravno naslavljal vrh pretežno levičarskih voditeljev iz Latinske Amerike, Portugalske, Španije in Andore in pri tem kritiziral Chaveza, ker je nekdanjega španskega premiera Joseja Mario Aznarja označil za fašista.

Španski kralj in venezuelski predsednik v sproščenem pogovoru s čilensko predsednico. © Reuters

 

Chavez, vodilni levičarski sovražnik Washingtona, je že prej napadel tudi španskega poslovneža Gerarda Diaza Ferrana po tem, ko je ta podvomil v varnost tujih naložb v Venezueli. "Rad bi vam povedal, predsednik Hugo Chavez, da je v forumu z demokratičnimi vladami ... eden od bistvenih principov spoštovanje," je dejal Zapatero politikom, zbranim v čilski prestolnici Santiagu. "Lahko se radikalno ne strinjate, brez da bi bili nespoštljivi," je še dodal trdno španski socialist in izzval odobravajoči aplavz nekaterih prisotnih. Chavez, nekdanji vojak, je že od samega začleka pustil svoj pečat na tridnevnem srečanju, ko je svoj prihod naznanil z uporniškim besedilom mehiške balade.

Morales ni Chavezov podložnik
Skoraj vseh 19 voditeljev na vrhu je bilo leve politične usmeritve in srečanje je večinoma potekalo v prijateljskem vzdušju, čeprav se je nekaj napetosti razmahnilo med Argentino in Urugvajem glede spornega papirnega mlina na mejni reki med državama.

In španski kralj s premierom Zapaterom, ki ga je moral miriti po njegovem medklicu Chavezu. © Reuters

 

Čeprav naj bi večina zbranih vodij v soboto odpotovala iz Čila, se namerava Chavez pridužiti nekaterim najbolj skrajno levičarskim južnoameriškim predsednikom na zborovanju v Santiagu, poimenovanem "Ljudski vrh". Med tam prisotnimi naj bi bil tudi bolivijski predsednik Evo Morales, kubanski podpredsednik Carlos Lage, ekvadorski predsednik Rafael Correa in Daniel Ortega iz Nikaragve. V svojem zaključnem govoru je Morales obtožil druge države, da nanj gledajo kot na Chavezovega podložnika. "Z nami ravnajo kot z živalmi zaradi brezpogojnega sodelovanja s kolegom Hugom Chavezom ... z njim kot z veliko živalijo in z mano kot z majhno," je bilo Moralesovo sporočilo ostalim voditeljem.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.