Slovenija
35427 ogledov

Spar prvič javno razkril svoje marže

David Kovačič, glavni izvršni direktor Spar Slovenija
1/4
Spar
Spar je danes razkril svoje marže, prvi mož Spara David Kovačič pa poudarja, da je nakup pri njih cenejši kot v trgovini Famila v Miljah.

"Prehranska veriga bo prihodnja leta v konstantni krizi. Manj je obdelovalnih površin, populacije večja, vreme pa vse bolj ekstremno. Želimo prispevati, da realno ocenimo položaj, želimo na dejstvih temelječ javni diskurz," je na današnji novinarski konferenci dejal glavni izvršni direktor Spara David Kovačič.

Sparu je lani promet zrasel za dve odstotni točki več, kot je zrasel trg, njihov tržni delež je bil 22,8 odstotka, pridobili so 0,8 odstotne točke tržnega deleža. "Na milijardo evrov prometa smo ustvarili 17 milijonov evrov dobička, to je 1,75-odstotna dobičkovnost. Kako lahko na osnovi takšnih podatkov kdo sklepa, da mi izkoriščamo prehransko verigo, če jo, jo očitno jo zelo slabo. Ampak naši lastniki so s tem zadovoljni, bistvena jim je stabilnost," je povedal Kovačič.

Vsi trgovci smo lani ustvarili eno devetino dobička NLB, devet let moramo delati za toliko dobička, kot ga je lani ustvaril NLB.

David Kovačič

"1,1 milijona palet smo obdelali, 7 milijonov prevoženih kilometrov, pol milijona ton blaga smo prepeljali. Trgovci imamo marže, ampak to je plačilo za našo storitev in to je naša storitev. Mi moramo čebulo prepeljati v Ljubljano, ugotoviti, v katero trgovino jo je treba odpeljati, jo tja odpeljati, prevzeti, dati na polico, če zgnije, jo odpišemo, to je naša storitev," je povedal Kovačič.

Uroš Lozej, direktor nabave Spar Slovenija | Avtor: Spar Spar

Njihova marža je bila lani 26,7 odstotka, leto prej pa 27,8 odstotka, po neuradnih informacijah pa pada tudi letos. "Marža ni zaslužek, iz marže se plačajo vsi stroški, plače, logistika, elektrika, obratovalni stroški, videli ste, koliko kilometrov smo prevozili, ko vse to odštejemo, pridemo do 1,75 odstotka," je poudaril Uroš Lozej, direktor nabave in, kolikor nam je znano prvič v zgodovini, javno razkril razrez cene in marž za nekaj izdelkov.

Razrez cen Spar | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Bela moka S budget stane 69 centov. Od tega dobi proizvajalec 32 centov, predelovalec 18 centov, trgovec 13 centov, DDV, ki ga vzame država, je šest centov.

A to je redna cena in redna marža. Če nekdo na nakup izkoristi desetodstotni popust ali na izdelek izkoristi 25-odstotni popust, gre ta popust na račun njihove marže. V Sparu so pregledali, kakšno ceno od januarja do julija za ta izdelek dejansko plačali kupci, to je tako imenovana realizirana cena.

Razrez cen Spar | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Pri tej moki je bila realizirana cena 65 centov, marža Spara pa namesto 13 po rednem ceniku le še 9,2 centa.

Razrez cen Spar | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Trajno mleko Spar stane 1,39 evra, od tega dobi proizvajalec 42 centov, predelovalec 37 centov, Sparova marža je 47,9 centa, 12,1  evra si prek DDV vzame država.

A realizirana cena je le 1,11 evra, saj se mleko v paketu najpogosteje vzame na kupon za 25-odstotni popust. Marža trgovca je tako 22,6 centa in ne 47,9 centa, kolikor znaša po rednem ceniku.

Negativna marža že po redni ceni

Razrez cen Spar | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

"Pri S Budget mleku realiziramo negativno maržo v osnovni kalkulaciji," je dejal Lozej. Pri mleku, ki stane 79 centov, je njihova marža minus 1,6 centa. "Realizirana cena je 70 centov, tukaj je 10 centov minusa naša marža," je povedal Lozej.

Razrez cen Spar | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Zelo zanimiva sta primera mesa. "Svinjsko stegno postrežno stane na kilogram 9,39 evra, pridelovalec dobi 2,47 evra, klavnica 82 centov, predelovalec 1,66 evra, naša marža 3,625 evra, DDV je 81,5 centa," je povedal Lozej.

Razrez cen Spar | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

"Po realizirani ceni od januarja do julija je naša marža minus 26,5 centa na kilogram prodanega svinjskega stegna. letos smo 75 odstotkov mesa prodali preko promocijske prodaje, količinsko 82 odstotkov, meso se brez promocij ne prodaja," je razkril Lozej in dodal, da je promocijska prodaja več kot 50 odstotkov vse prodaje, bodisi akcija iz kataloga, kupon minus 25, vikend popust minus deset odstotkov in druge aktivnosti.

Razrez cen Spar | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Pri zrezkih iz svinjskega stegna imajo trenutno (cene iz primerjav so veljale na dan 24. avgust) že v osnovni kalkulaciji negativno maržo v višini 1,763 evra, a je bila v tem primeru realizirana cena od januarja do julija celo višja kot je trenutna cena, saj so se cena mesa letos znižale letos tudi za več kot 30 odstotkov.

Razrez cen Spar | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Tudi pri redni ceni dveh kilogramov jabolk ima Spar 2,9 centa negativne marže, realizirana cena je bila prvih sedem mesecev nižja od redne cene, kar pomeni, da je bila tudi negativna marža višja.

Na mesu imamo 70 odstotkov mesa slovenskega izvora, meso v redni prodaji je stoodstotno slovensko

Uroš Lozej, direktor nabave, Spar

Kovačič: Nakup pri nas je cenejši kot v Famili v Miljah!

Pred časom smo mediji pogosto poročali, koliko cenejši so posamezni izdelki v tujini, sploh v Italiji.

"Ne moreš popisati petih izdelkov in reči, koliko je nakup tam cenejši," je poudaril Kovačič in dejal, da so opravili lasten popis v trgovini Famila v Miljah.

"800 artiklom, ki jih popisujejo italijanski kolegi, smo dodali sto izdelkov, ki so najbolj prodajani pri nas. Rezultat, 0,98 odstotka je cenejši nakup pri nas že po rednih cenah, če prideš za vikend k nam, si na minus 11 odstotkih, izdelek, ob 25 odstotkov popusta so izdelki 26 odstotkov cenejši," je poudaril Kovačič in dodal, da je Spar pri pri svežih izdelkih skoraj 20 odstotkov cenejši od Famile v Miljah.

"V Intersparu Nova Gorica so italijanski kupci 20 do 30 odstotkov vseh kupcev, v restavraciji so 50 odstotkov italijanski gosti, ob sobotah jih je več kot 75 odstotkov, večinoma kupujejo meso, kruh, pecivo, sadje in zelenjavo," je še poudaril Kovačič.

Spar je dal lani za 1,7 milijona evrov donacij in sponzorstev, to je kar desetina čistega dobička, 117 tisoč evrov so razdelili zaposlenim, ki so bili prizadeti v poplavah

Letos odpirajo pet trgovin

Letos bo Spar odprl pet trgovin, na Tržaški cesti v Ljubljani, v Cerkljah na Gorenjskem in v Kranjski Gori, na Bavarskem dvoru in v Celju bodo odprli trgovini Spar City, prenovili so trgovini Spar Trebnje in Spar Jesenice, prenovljen bo tudi Interspar Europark v Mariboru. Kovačič je ob tem dodal, da so v Cerkljah na Gorenjskem občani zahtevali od župana, da pripelje še kakšnega drugega trgovca.

Letos bodo začeli graditi še eno nadstropje upravne stavbe, naslednje leto in v letu 2025 pa bodo širili logistični center. "Kdo pravi, koliko denarja imamo, da gradimo in investiramo, jaz bi rekel, hvala bogu, da kdo investira, to niso investicije na deviške otoke, večinoma ta denar dobijo slovenska podjetja. Projektiranje logističnega centra je stalo milijon evrov, to je delalo slovensko podjetje, Spar Bovec je stal 3,5 milijona evrov, večino tega je dobilo slovensko podjetje," je poudaril Kovačič.

Glede gradnje na Barjanski cesti v Ljubljani, kjer bi lahko zrasel Interspar, pa je Kovačič dejal, da je treba tam najprej zagotoviti poplavno varnost, zato časovnice gradnje ni želel napovedovati.

"Mi nismo proizvodnja, naš ogljični odtis ni ravno velik, lahko pa ga spremeni 180 tisoč kupcev,  ki vsak dan pride v našo trgovino, povratna embalaža, nakup v rinfuzi, za nego doma in osebno nego imamo na avtomatih,  ponekod lahko vrneš odpadno olje, mislim, da tukaj lahko največ vplivamo," je še povedal Kovačič.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
  • LukaMB 08:04 12.september 2023.

    Samo dva tedna zdrzat brez nakupov skupinsko cela Slo in bo zmaga.

  • Harrison 08:34 06.september 2023.

    Sparova znamka je samo tretje razredna roba. Samo poizkusi isti jogurt istega proizvajalca, kateri prodaja svojo znamko ali pa istočasno naredi še Sparovo znamko. Kot noč in dan, seveda na škodo Sparove znamke. Zato pravim, da nimam toliko denarja, da ...prikaži več bi kupoval to sra..

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:22 06.september 2023.

    Vsi se šlepajo na račun kmeta,in potem mu drugi določajo ceno,narobe svet