Slovenija
35 ogledov

Spectrum namesto ipada

Spectrum Anže Petkovšek
Razstava računalnikov. Od spectrumov in amig do macov iz 80. let in superračunalnikov.

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije se je odprla razstava Goto 1982 – razvoj računalniške kulture na Slovenskem. Ime je hommage 30. obletnici izida legendarnega računalnika ZX spectrum, ki je bil izjemno priljubljen tudi v državah nekdanje Jugoslavije. Razstavo, na kateri je razstavljenih okoli 150 računalnikov, še vedno pa dopuščajo možnost, da ji dodajo še kakšne, si lahko ogledate do februarja 2013.

V zbirki pogrešajo najstarejšega maca

“Najredkejši eksponat, ki ga predstavljamo, je sinclair ZX80, hišni računalnik iz 80. let, ki je imel en kilobajt spomina – v primerjavi z današnjimi računalniki je bil seveda zelo slabe zmogljivosti. Težko smo pridobili tudi računalnik zuse, a ne zaradi njegove redkosti – ni ravno pogost, saj jih niso izdelali veliko –, temveč zato, ker je zelo težak – okoli dve toni. Izjemno zanimiv je tudi commodore 5, zelo priljubljen in tudi dokaj zmogljiv hišni računalnik s konca 70. let. Tisti, ki pa se ga mnogi izmed nas spomnimo še iz časov nekdanje Jugoslavije – iz zgodnjih 80. let –, pa je commodore 64,” je povedal Peter Bezek, muzejski informator.

Na ogled so tudi izdelki jugoslovanske in slovenske računalniške industrije, kot so iskra delta in gorenje dialog. Razmerje med zasebnimi zbirkami in zbirkami javnih ustanov je približno ena tretjina proti dvema. V svoji zbirki pogrešajo še kakšnega appla oziroma macintosha starejše letnice; za zdaj sta razstavljena namreč mac classic in mac SE, ki sta iz druge serije oziroma iz zgodnjih 80. let: “Želimo si morda še kakšen centralni računalnik, ki je tekel v nekdanji Jugoslaviji, pa morda kak honeywell bull, ki pa je najbrž iz tovarn že zdavnaj romal na smetišča.”

Najdražji kos je vreden nekaj tisoč evrov

“Najdražji kos na razstavi je hkrati tudi najnovejši – to je IBM serije Z, veliki strežnik, ki je na ogled v preddverju in je bolj podoben kakšnemu avtomatu za kavo, v resnici pa je superzmogljiv računalnik, vreden nekaj tisoč evrov,” je še povedal Bezek. Več o razstavi, ki ni namenjena le geekom, si lahko preberete na spletni strani Goto1982.si ali pa si jo ogledate v živo. Za tiste, ki redkeje zahajate v muzeje, naj povemo, da je Muzej novejše zgodovine Slovenije tisti v parku Tivoli poleg Hale Tivoli, pred katerim je še pred nedavnim stal rožnat tank. Za vstopnico boste odšteli tri evre.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.