Slovenija
18 ogledov

Spet bi računal po 200

Parkomat Anže Petkovšek
Parkiranje. LPT: Neplačniki parkirnine bodo kaznovani z 200 namesto 40 evri. Ministrstvo za promet: Zakon ni osnova za povišanje.

Za neplačilo parkirnine na občinskih parkiriščih s parkomati boste po novem kaznovani z globo 200 evrov, so včeraj objavili na spletni strani javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT).

Kot so zapisali, novo višino kazni določa 98. člen novega zakona o pravilih cestnega prometa. Pred 1. julijem, ko je nov zakon začel veljati, je bila globa “le” 40 evrov.

A na ministrstvu za promet pojasnjujejo, da se lahko globo v višini 200 evrov izreče le, če gre na primer za neupoštevanje znaka prepovedana ustavitev in parkiranje, ne pa za neplačilo parkirnine.

Že drugi poskus

Spomnimo, da je ljubljanski župan Zoran Janković že leta 2009 podobno poskušal povišati globe za nepravilno parkiranje na kolesarskem pasu, stezi ali poti, na avtobusnih postajališčih in bankinah z 80 na 200 evrov.

Po posredovanju ministrstva za promet je moral predlog za nepravilno parkiranje na bankinah umakniti, uspelo pa mu je povišati globe za nepravilno parkiranje na površini za kolesarje, torej ob kolesarnicah in stojalih za kolesa, za parkiranje na avtobusni postaji – glavni postaji z vso njeno infrasturukturo –, v parkih in na zelenih površinah.

Občina lahko določi globe

Po drugi strani pa na ministrstvu za promet pravijo, da lahko občina v nekaterih primerih sama z odlokom določi globe, vendar ne za primere, ki so opredeljeni v zakonu. To pomeni, da bi načeloma globa za neplačevanje parkirnine lahko bila tudi 200 evrov.

Zakon na primer določa, da je globa za parkiranje na prehodu za pešce, pločniku ali neupravičeno parkiranje na prostoru za invalide 120 evrov.

Komentarjev 2
  • luka 07:56 09.julij 2011.

    tok denerja je razfučkav za tiste stožice zdej bo pa vse po vrst draživ jez ne vem kako to ljudje sploh še gledamo to bando je treba naterat sam za svoje riti skrbijo stujim denarjem naj gre u tist svoj ...prikaži več ćaćak pa bo vidu če bi ga loht tko srau

  • allstarr111 09:45 07.julij 2011.

    Mislim da je čas da ta gospod odide domov. Predlagam referendum