Slovenija
20 ogledov

Spet bodo odpuščali

Zaposlenim za nedoločen čas zdaj ponujajo zaposlitev za tri mesece, pravi Martin Žurnal24 main
Nov val. Danes odpovedi v Pohištvu Brežice, sledijo odpuščanja v Kometu in Kopitarni.

Devetinšestdeset delavcev v Pohištvu Brežice bo v ponedeljek dobilo odpovedi, 180 zaposlenih v Kometu Metlika bo delalo še največ tri tedne, 45 delavcev pa bo odpustila Kopitarna Sevnica. To so številke, ki bodo v bližnji prihodnosti oblikovale statistiko brezposelnih v jugovzhodnem delu Slovenije.

“Brezposelnost se je v začetku letošnjega leta povečala na 5.600 ljudi, nato pa je nekoliko upadla in se giblje okoli 5.500,” nam je povedal Jože Giodani iz novomeške območne službe zavoda za zaposlovanje. Tudi v sevniški območni službi po besedah direktorice Irene Pirc kljub napovedanim odpuščanjem ocenjujejo, da se bo število brezposelnih do jeseni postopno zniževalo.

Najslabše v Sevnici
Brezposelnost. “Število brezposelnih se je najbolj povečalo v sklopu Urada za delo Sevnica, ki se v zadnjem obdobju srečuje z največjim prilivom v brezposelnost iz tekstilne in lesno-obutvene industrije,” nam je povedala Irena Pirc, direktorica sevniške območne službe zavoda za zaposlovanje. Nemalo Sevničanov je bilo zaposlenih tudi v Mirnski dolini, kjer so delili usodo Preventa in Toma. Konec prejšnjega meseca so v Sevnici našteli 1.162 brezposelnih, medtem ko jih je bilo na območju celotne sevniške območne službe, kamor spadata Brežice in Krško, 4.557.

Težko prezaposljivi
Čeprav vedo za usodo Kometovih delavcev, ne računajo na povišanje stopnje brezposelnosti, saj se, kot pravi Giodani, odpirajo razpršene potrebe v drugih panogah.

Anton Rozman, sekretar sindikata tekstilne in usnjarskopredelovalne industrije, ob tem opozarja, da je kategorija delavcev, ki izgubijo delo v tekstilni industriji, specifična.

“Izobrazbena struktura je nizka, gre za starejše delavce, ki so na trgu dela zelo slabo zaposljivi, zato težko dobijo delo zunaj stare dejavnosti,” pojasnjuje Rozman. Kot je slišati, naj bi na pogorišču Kometa ustanovili novo podjetje, v katerem naj bi zaposlili okoli 80 delavcev.

Odpušča in išče
“V Kopitarni, ki zaposluje okoli 200 ljudi, jih nameravajo letos odpustiti 45, a zanimivo je, da objavljajo prosta delovna mesta. Delavce, ki so imeli pogodbo za nedoločen čas, zdaj prisiljujejo, da bi se po odpovedi zaposlili še za dva, tri mesece, da bi izpeljali nujno proizvodnjo za preživetje podjetja,” pravi Martin Lipar, vodja sindikata v Kopitarni. Kot dodaja, so delavci tam tudi tarče šikaniranj in duševnih pritiskov.

Delavcem Pohištva Brežice, ki jim je prejšnja Novolesova uprava obljubljala zaposlitev na Straži, bo danes začel teči enomesečni odpovedni rok. Ali bodo v tem času na prisilnem dopustu in kako bo z odpravninami, naj bi izvedeli v ponedeljek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.