Slovenija
23 ogledov

Spet bomo tankali dražje

bencin Barbara Milavec
Prihodnji teden nas spet čaka podražitev naftnih derivatov. Če vlada ne bo znižala trošarin, se lahko bencina podražita za okoli tri cente, dizelsko gorivo pa za okoli dva centa.

V torek opolnoči se izteče 14-dnevno obdobje, po katerem se bodo spet spremenile cene naftnih derivatov. Po zadnjih izračunih Djanija Brečevića, direktorja Inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji, se nam v torek spet obeta občutna podražitev goriv.

Liter neosvinčenega 95- in 100-oktanskega bencina naj bi se tako podražila za okoli tri cente. Liter dizelskega goriva za okoli dva centa, za okoli 1,5 centa pa naj bi bil dražji liter kurilnega olja.

V izračunih sicer še nista vključeni zadnji dve petkovi kotaciji, a Brečević meni, da ti na dokončen celoten izračun ne bosta imeli večjega vpliva.

Bo vlada znižala trošarine?

Ob tem je seveda treba opozoriti, da lahko podražitev s spremembo trošarin nekoliko ublaži vlada.

A glede na prazno državno blagajno, je bolj malo verjetno, da bi se vlada odpovedala delu prihodkov z naslova trošarin.

Na tokratno podražitev naftnih derivatov sta predvsem vplivala višja cene nafte na svetovnih borzah in manjša vrednost evra v primerjavi z dolarjem.

Komentarjev 18
  • cirilyo 19:30 18.marec 2012.

    www.wazzub-slovenia.com.nu*samo še do 9. aprila**obisk za omahljivce ni priporočljiv

  • focus 17:05 18.marec 2012.

    gorivo bo glede na politično situacijo šlo gor, pa to sploh ni edini strošek, ki ga imamo z avtom (če hočete, jih lahko preračunate z avtomobilskim kalkulatorjem)... dajmo raje od države zahtevat cenejše, boljše, bolj pogoste in boljše usklajene ...prikaži več avtobuse&vlake! tudi konkretni predlogi za izboljšave po posameznih regijah so dobrodošli: http://focus.si/index.php?node=25&id=1147

  • jst 14:57 18.marec 2012.

    Če boš imel denar da si jih lahko privoščiš