Slovenija
24 ogledov

Spet dve proslavi

Med bližnjimi okroglimi obletnicami je tudi 20-letnica Morisa. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Plebiscit. Državna proslava in akademija novega veteranskega združenja VSO skoraj hkrati.
Slavje za 70 tisoč €
Strošek. Državna proslava ob dnevu samostojnosti bo stala od 60 tisoč do 70 tisoč evrov, so nam povedali na ministrstvu za kulturo. Slavnostni govornik v Cankarjevem domu bo Borut Pahor, Arhiv RS pa v veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma pripravlja razstavo o plebiscitu. Posebno oddajo pripravlja tudi nacionalna televizijska hiša.

Dvajsetletnica. Dva dogodka bosta zaznamovala 23. december, ko bomo praznovali 20. obletnico plebiscita. V Cankarjevem domu bo ob 20.45 tradicionalna državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti, v Slovenski filharmoniji pa bo slavnostna akademija novega združenja Veterani slovenske osamosvojitve (VSO).

Pesem veteranov
Združenje VSO se bo – verjetno ob 16. uri – sestalo na ustanovni seji, je povedal brigadir Anton Krkovič, ki je poleg Janeza Janše, Igorja Bavčarja in Lojzeta Peterleta med pobudniki ustanovitve VSO. Po seji bo slavnostna akademija, na kateri bo poudarek na dveh obletnicah: plebiscitni in 20. obletnici prve postrojitve zaščitne enote, pozneje preimenovane v brigado Moris. Postrojitev je bila 17. decembra 1990 v Kočevski Reki, vodil pa jo je Krkovič.

Na akademiji VSO bodo med drugim predstavili posebno pesem slovenskih veteranov. Iniciativni sestanek VSO je bil septembra, združenje pa ima že okoli 1.200 članov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.