Slovenija
31 ogledov

Spet grozi prašičja kuga

Sindrom, zaradi katerega je zadnje dni poginilo več sto prašičev, za človeka ni Žurnal24 main
Na Hrvaškem je zopet izbruhnila klasična prašičja kuga. Ogroženi 10-kilometrski pas sega tudi v Slovenijo, zato je to območje razglašeno za ogroženo.

Z Veterinarske uprave RS (Vurs) so sporočili, da so danes prejeli obvestilo hrvaških veterinarskih oblasti, o izbruhu klasične prašiče kuge v kraju Podbrezovica Gornje, ki je od slovenske meje oddaljen približno tri kilometre. Ogroženi 10-kilometrski pas obsega tudi nekatera naselja v Sloveniji, zato je Državno središče za nadzor bolezni že določilo ukrepe za ogroženo območje. Na tem se v skladu z registrom živali nahaja 185 gospodarstev s skupno 659 prašiči, so sporočili iz Vursa.

Ogroženi 10-kilometrski pas obsega naselja v občinah Majšperk (Kupčinji vrh), Rogatec (Dobovec pri Rogatcu, Donačka Gora, Log, Rogatec, Sv. Jurij, Tlake, Trlično in Žahenberc) in Žetale (Čermožiše, Dobrina, Kočice, Nadole in Žetale). Državno središče za nadzor bolezni je določilo ukrepe za ogroženo območje in lokacijo lokalnega središča za nadzor bolezni, ki je na Ptuju.

Kakšni so ukrepi?
Med ukrepi, ki veljajo v 10-kilometrskem območju, so identifikacija in popis gospodarstev, ki redijo prašiče, velja prepoved premikov in prevoza prašičev, čiščenje in dezinfekcija prevoznih sredstev, rejec mora prijaviti vsak pogin prašiča uradnemu veterinarju, prepovedan je promet z merjaščevim semenom, nujna je postavitev dezinfekcijskih barier na vhodih in izhodih na gospodarstvo ali v objekt.

Vurs slovenske rejce prašičev, posebej ob hrvaški meji, poziva, da upoštevajo že večkrat objavljene splošne preventivne ukrepe, kot so dosledno spoštovanje prepovedi krmljenja prašičev s pomijami, preprečevanje stika divjih prašičev z domačimi prašiči, ustrezna označitev in evidentiranje živali, tako da je mogoče spremljanje živali od rojstva do pogina oziroma zakola, zagotavljanje zdravstveno neoporečne pitne vode in krme za živali, zagotavljanje predpisanih higienskih razmer v objektih, kjer se redijo živali, v okolici objektov ter drugih prostorih, kjer se zadržujejo živali, ustrezno ravnanje z živalskimi trupli in drugimi odpadki, odplakami, iztrebki in izločki, kupovanje novih živali iz registriranih rej s preverjenim zdravstvenim stanjem črede.

Na Vursu prašičerejcem posebej odsvetujejo obiskovanje območij, kjer se pojavlja klasična prašičja kuga na Hrvaškem

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.