Slovenija
24 ogledov

Spet iščejo zidarje

Aprila so delodajalci največ povpraševali po gradbenikih in prodajalcih. Za pove Žurnal24 main
Delo. V gradbeništvu ga je letos našlo kar 70 odstotkov brezposelnih več kot v prvih štirih mesecih lani.
To je očitno vpliv sezone. Po pravici povedano, mi imamo na voljo statistične podatke za prvi kvartal, ki so izjemno slabi, zato si ne znamo povsem dobro razlagati, kaj se je zgodilo.
Jože Renar, Gospodarska zbornica Slovenije

Zaposlovanje. Podjetja so aprila najbolj iskala gradbene delavce, kažejo podatki Zavoda RS za zaposlovanje (ZRSZ). “Povpraševanje delodajalcev po zidarjih je bilo letos v prvih štirih mesecih kar še enkrat večje kot v istem obdobju lani,” pojasnjuje Mateja Uršič z ZRSZ. Po njenih besedah se je letos iz evidence brezposelnih zaradi zaposlitve v dejavnosti gradbeništva odjavilo kar 70 odstotkov več ljudi kot lani.

Jože Renar, direktor zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri Gospodarski zbornici Slovenije, pa je nad podatki ZRSZ začuden, saj se “v gradbeništvu ne odpirajo nobeni veliki projekti, zaradi katerih bi povpraševanje po delavcih zraslo”.

Miniintervju z Oskarjem Komacom, sekretarjem sindikata delavcev gradbenih dejavnosti pri ZSSS: "Delo je, a ni plačano"

Oskar Komac, sekretar sindikata delavcev gradbenih dejavnosti pri ZSSS | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

1 Kako to, da se iščejo zidarji, ko pa je gradbeništvo v krizi?
To je paradoks. Firme že povprašujejo po delavcih, vendar se ti v roku meseca ali dveh spet oglasijo na naših vratih, da plač niso dobili.

2 Hočete povedati, naj bodo delavci pri iskanju službe v gradbeništvu pazljivi?
Zelo pazljivi. Velika gradbena podjetja ne zaposlujejo, pač pa v glavnem manjši delodajalci. Potem pa ugotovimo, da delavec dva meseca dela pri njih, a mu ne dajo plače. Delo je, samo ni plačano! Ne samo, da delavci niso plačani, tudi podjetja niso plačana, ker je likvidnost totalno na psu! Podjetja s temi ljudmi kolobarijo, mogoče po delavcih povprašujejo tudi zato, ker jih ne dobijo, ker se ljudje počasi že sami zavedajo, da gredo z dežja pod kap, in so potem raje na zavodu, kot da bi šli delat k nekomu in spet ostali brez plače.

3 Zakaj podjetja iščejo, če vedo, da ne bodo mogla plačati?
Tu vmes je malo špekulacije v smislu “vem, da jih ne bom mogel plačati, potrebujem pa jih”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.