Slovenija
18 ogledov

Spet nas gre milijon k sosedom

Kopalci Pixsell
Tuji turisti. K nam, ker smo bliže in cenejši kot oddaljene destinacije. Hrvaška. Ostaja glavna počitniška destinacija Slovencev, a dopust je vse krajši, ugotavljajo agencije.

"Zaslužim 600 evrov na mesec, moj fant je kuhar iz Srbije, delo si išče prek agencijskih posrednikov, sva najemnika. Med letom si ne privoščiva veliko. V tej krizi pri vsakodnevnih nakupih res gledava na vsak evro, premisliva, kaj in kje kupujeva, a dopusta na Hrvaškem si ne pustiva vzeti. Med letom doma nikoli ne greva jest ven, vsaj poleti med oddihom pa si privoščiva nekaj razkošja in jeva zunaj," razlaga mlada frizerka iz Idrije.

Turistične agencije imajo ne glede na krizo več rezervacij kot lani v tem času; v Relaxu je povečanje več kot desetodstotno. "Trenutno imamo od tri do pet odstotkov več rezervacij," pravi Mišo Mrvaljević iz Kompasa. V agenciji Odisej opažajo, da se kriza pozna predvsem v krajših počitnicah in izbiri cenejših aranžmajev. "Če so bili lani povprečni dopusti dolgi od pet do sedem dni, so letos načrtovani od tri do pet dni," razkriva Aleksander Gašperlin.

Na obroke in k sosedom

Zelo veliko ljudi dopust plačuje na obroke. Največ povpraševanja za poletni oddih je po sredozemskih destinacijah, tradicionalno pa izstopa Hrvaška. Tja vsako leto odpotuje milijon slovenskih turistov, tako pa bo predvidoma tudi letos, ocenjujejo sogovorniki. Petina Slovencev gre tja na dopust prek turističnih agencij.

Našim hotelom kaže dobro

"Moram reči, da sem presenečen, avgust imamo že 90-odstotno zaseden, za julij pa rezervacije tudi že prihajajo. Lani ob tem času je kazalo, da bomo ob vrhuncu sezone prazni. Seveda pa je kriza še vedno opazna, zlasti pri porabi," ugotavlja Tomi Mate, lastnik znane portoroške restavracije in družinskega hotela Tomi. Gostje v povprečju porabijo okoli 30 odstotkov manj, preseneča pa ga povečanje števila gostov iz Ukrajine.

Dvoštevilčna rast

"Dejansko postajata zelo pomembna ruski in ukrajinski trg – s teh dveh trgov imamo mi okoli 35 tisoč nočitev na leto. Rast števila teh gostov je bila leta 2011 kar 22- , lani pa 14-odstotna," razkriva Borut Fakin iz Hotelov Bernardin. V prvih štirih mesecih letos so bili hoteli največjega hotelskega podjetja na Obali v povprečju pet odstotkov bolje zasedeni kot lani; maja pa so zaznali kar 18-odstoten skok.

"Trendi kažejo, da bomo polni tudi med glavno turistično sezono, cen nismo spustili, raje v pakete vključimo kakšne dodatne ugodnosti," še pravi Fakin. Več kot 30 odstotkov njihovih gostov je Slovencev. In kje je razlog za tako dober obisk? "Gostje iz Nemčije, Avstrije in Italije se zaradi krize raje odločajo za Portorož kot katere bolj oddaljene in s tem dražje destinacije," razlaga Tomi Brezovec s fakultete za turistične študije – Turistica.

Državni statistiki so objavili najnovejše podatke o obisku turistov pri nas – teh je glede na lani za odstotek več, manj je domačih, zato pa kar devet odstotkov več nočitev tujih gostov.

Komentarjev 7
  • alfredo 11:12 28.maj 2013.

    Hvala Bogu, da gremo lahko na Hrvaško...

  • Bučka 10:37 28.maj 2013.

    Mislim kaj želite spet doseči s takimi članki? Podpihovati sovraštvo med Slovenci in Hrvati? Ali folku pač ne privoščite enega je*enega dopusta?!

  • zic 10:23 28.maj 2013.

    vedno serjete pred dopusti!!??