Slovenija
8486 ogledov

Spet nova pravila pri prehodu meje

Meja med Hrvaško in Slovenijo mejni prehod
1/2
Profimedia
Torkovo rekordno število potrjenih okužb z novim koronavirusom kaže slabšo epidemiološko sliko kot podatki preteklih dni, je danes opozoril vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Ljudi poziva k doslednemu spoštovanju epidemioloških ukrepov. Vlada je medtem določila novi izjemi, ki jima ob vstopu v slovenijo ne bo odrejena desetdnevna karantena.

Vlada je nekoliko spremenila odlok, ki med drugim ureja prehajanje slovenske meje, je Kacin pojasnil na današnji novinarski konferenci. Kot izjeme, ki jim pri prehodu meje ne bo odrejena karantena, je vlada uvrstila osebe, ki prehajajo mejo iz družinskih razlogov in se vračajo v 72 urah, ter mlajše od 14 let, ki mejo prehajajo skupaj z ožjim družinskim članom, ki je predložil negativni test na okužbo s koronavirusom.

Po novem se bodo enako kot države članice schengenskega območja obravnavale tudi Andora, Monako, San Marino in Vatikan. "To pomeni, da bodo lahko osebe iz teh držav, če bodo te države uvrščene na oranžni seznam, uveljavljale izjemo, ko se jim dovoli vstop brez karantene in negativnega testa," je pojasnil Kacin.

Kot ustrezni so bodo priznavali tudi tisti testi na okužbo s koronavirusom, ki so bili opravljeni v tretjih državah pri institucijah, ki sta jih Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala kot ustrezne in verodostojne. Omenjene spremembe bodo po Kacinovih besedah začele veljati po objavi v uradnem listu.

Vlada je na podlagi priporočil strokovne svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje razpravljala tudi o načrtu ukrepov za ukrepanje v povezavi z drugim valom epidemije. Načrt je sprejela, javnosti pa ga bodo predstavili v prihodnjih dneh.

‼️[SPREMEMBE OB VSTOPU IZ TRETJIH DRŽAV]‼️ 🛂 Negativni testi iz tretjih držav so veljavni, če niso starejši od 48 ur in...

Posted by Vlada Republike Slovenije on Wednesday, September 30, 2020

Komentiral je tudi aktualno epidemiološko sliko v Sloveniji. V torek so ob 3391 testih potrdili 203 okužbe z novim koronavirusom, kar je dvakrat toliko kot dan prej in največ doslej. Trenutna incidenca je presegla 80 okužb na 100.000 prebivalcev v dveh tednih.

"Testiramo več kot spomladi, posledično odkrijemo več okužb. Naši ukrepi so v veliki meri preventivne narave, zato je še toliko bolj pomembno, da ravnamo odgovorno, jih upoštevamo in spoštujemo priporočila zdravstvene stroke," je pozval in opomnil, da epidemija sedaj ni razglašena, a to ne spremeni dejstva, da smo še vedno v razmerah pandemije.

Nošenje mask, ohranjanje ustrezne razdalje ter higiena rok in kašlja od nas zahtevajo minimalni napor, a po oceni Kacina pomembno prispeva k varovanju našega zdravja in zdravja drugih. Vse poziva, naj poskušajo socialno življenje, odhode v trgovine in trgovska središča ter obiske mest, kjer se zbira večje število ljudi, čim bolj omejiti.

Mejni prehod med Hrvaško in Slovenijo meja | Avtor: Profimedia Profimedia

Ob tem je še naprej treba preventivno delovati tudi v delovnih organizacijah in upoštevati priporočila. "V Pivki smo začeli s terensko akcijo ozaveščanja o ključnih zaščitnih priporočilih, ki se bo nadaljevala še po drugih občinah," je napovedal.

Telefonsko aplikacijo #Ostanizdrav za obveščanje stikov z okuženimi si je do sedaj naložilo več kot 112.000 uporabnikov. Po zagotovilih Kacina aplikacija deluje, opozorila, da so bili v stiku z okuženimi, prejema vse več oseb. V nekaterih delovnih organizacijah zaposlene, ki jim aplikacija javi, da so bili v stiku z okuženimi, za nekaj dni napotijo na delo od doma in tudi tako ravnajo preventivno, je opisal.

Komentarjev 1
  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 06:46 01.oktober 2020.

    "Po zagotovilih Kacina aplikacija deluje..". ... bruahahahaha